Ομηρία με «άρωμα» Ισλαμικού Κράτους σε καφετέρια του Σίδνεϊ (φωτογραφίες)

Άγνωστο αριθμό ομήρων κρατά ένας ένοπλος σε κεντρική καφετέρια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία με τις Αρχές να εκφράζουν φόβους ότι πρόκειται για οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους.

Έξι ώρες αφότου ξεκίνησε η ομηρία, τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τρεις από τους ομήρους να τρέχουν έξω από την καφετέρια Lindt και να φυγαδεύονται πίσω από τους παρατεταγμένους άνδρες της ειδικής ομάδας SWAT.

Στη συνέχεια δύο ακόμη βγήκαν τρέχοντας, όπως δήλωσε αυτόπτης στο Reuters, ενώ η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως διαπραγματευτές ήρθαν σε επαφή με τον ένοπλο, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του.

Οι δύο γυναίκες που διέφυγαν φορούσαν και οι δύο ποδιές οι οποίες δείχνουν πως είναι μέλη του προσωπικού του καφέ Lindt.

Τηλεοπτικές εικόνες είχαν δείξει νωρίτερα τρεις από τους ομήρους να βγαίνουν τρέχοντας από το κτίριο. Δεν είναι σαφές αν οι όμηροι απελευθερώθηκαν από τον ένοπλο ή αν δραπέτευσαν.

ΣΙΔΝΕΙ 1

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν είναι γνωστό πόσοι όμηροι παραμένουν ακόμη μέσα στο καφέ, αλλά επισημαίνουν ότι δεν είναι παραπάνω από 30-40, όπως μεταδόθηκε νωρίτερα από μέσα ενημέρωσης. Οι εναπομείναντες κρατούνται από τουλάχιστον έναν ένοπλο, τόνισε η αστυνομία, αλλά δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει αν υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι.

«Κινητοποιηθήκαμε για ένα περιστατικό που μπορεί να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σκιπιόνε, σε δημοσιογράφους.

ΣΙΔΝΕΙ 2

Η συγκεκριμένη καφετέρια που εκτυλίσσεται η ομηρία βρίσκεται απέναντι από τηλεοπτικό σταθμό και νωρίτερα στιγμιότυπο έδειξε ορισμένους από τους ομήρους να στέκονται με τα χέρια ακουμπισμένα στη τζαμαρία. Επίσης έδειξαν μία ασπρόμαυρη σημαία, όμοια με αυτή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, να την κρατούν κάποιος που φαινόταν ως μέλος του προσωπικού της καφετέριας και μία γυναίκα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σημαία ήταν η «Σαχάντα», μία έκφραση πίστης στο Ισλάμ, η μετάφραση της οποίας είναι η εξής: «Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ. Ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ».

ΣΙΔΝΕΙ 3

Λόγω του περιστατικού εκκενώθηκαν γειτονικά κτίρια στο κέντρο του Σίδνεϊ και συντάραξε τη χώρα, όπου οι πολίτες είχαν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους στα Χριστούγεννα που πλησιάζουν.

Εκκενώθηκαν κτίρια – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν την καφετέρια στο Μάρτιν Πλέις, αφότου ξεκίνησε η ομηρία περίπου στις 09.45 το πρωί (τοπική ώρα). Στην περιοχή αυτή βρίσκεται η Reserve Bank της Αυστραλίας, καθώς και το τοπικό κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

ΣΙΔΝΕΙ 4

«Περπατούσα κοντά στην πόρτα και τότε όλοι κάθισαν κάτω και η πόρτα κλείδωσε, πράγμα εξαιρετικά παράδοξο γιατί ποτέ δεν κλειδώνει, και ένας τύπος περπατούσε γύρω γύρω με ένα καπέλο και γένια», δήλωσε -αναφερόμενος στον ένοπλο- στην αυστραλιανή τηλεόραση ένας μάρτυρας – εργαζόμενος στην καφετέρια.

Αρκετές ώρες μετά, η αστυνομία απομάκρυνε κάποια άτομα από απέναντι κτίριο, ενώ άλλοι απομακρύνθηκαν με χρήση σκάλας από κτίριο πάνω από το καφέ.

Κεντρικές τράπεζες έκλεισαν τα γραφεία τους στο κέντρο και δόθηκε εντολή στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους στην περιοχή. Επιπλέον, καταστήματα σε ακτίνα τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων έκλεισαν.

ΣΙΔΝΕΙ 5

Άμποτ: Πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, που έχει εδώ και καιρό προειδοποιησει για αυστραλιανούς στόχους από τζιχαντιστές, έκανε λόγο για «ενδείξεις ότι η ομηρία είναι πολιτικά υποκινούμενη».

«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό. Κατανοώ τις ανησυχίες και την αγωνία του αυστραλιανού λαού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άμποτ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την ομηρία.

ΣΙΔΝΕΙ 6

 

Η Αυστραλία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της κλιμακούμενης δράσης της κατά του Ισλαμικού Κράους της Συρίας και του Ιράκ, βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για επιθέσεις από τζιχαντιστές που έχουν ανατραφεί στην ενδοχώρα και επιστρέφουν από τη μάχη στη Μέση Ανατολή.

Το γεγονός δεν αφήνει ανεπηρέαστο το χρηματιστήριο, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να επιφέρει «βουτιά» του αυστραλιανού δολαρίου, το οποίο είναι ήδη υπό πίεση.

Οι ανησυχίες για μία επίθεση τζιχαντιστών στην Αυστραλία έχουν ενταθεί εδώ και ένα χρόνο, με τις υπηρεσίες ασφαλείας να έχουν αυξήσει τον συναγερμό για τρομοκρατία στο «κόκκινο» από τον Σεπτέμβριο.

Τότε εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους είχε ενθαρρύνει υποστηρικτές των τζιχαντιστών στα κράτη της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας, να πραγματοποιήσεουν επιθέσεις σε πολίτες ή στρατιωτικό προσωπικό εντός των χωρών.

 

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64108933