Στο "κόκκινο" οι απόπειρες αυτοκτονίας σε χωριό του Καναδά

Κλίμα έντονης ανησυχίας απικρατεί στον Καναδά, καθώς ένα «κύμα» από απόπειρες αυτοκτονιών έχει χτυπήσει το τελευταίο διάστημα την μικρή αυτόχθονης κοινότητα στην περιοχή Attawapiskat, με πάνω από 100 απόπειρες αυτοκτονίας να έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Δήμαρχος της πόλης, Bruce Shisheesh, κήρυξε την κωμόπολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν 11 νέες απόπειρες αυτοκτονίας σημειώθηκαν το Σάββατο μόνο.

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο. Όπως πολλές άλλες κοινότητες στον Καναδά, η Attawapiskat έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υποδομής, ενώ την ίδια στιγμή η φτώχεια και η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών τροφοδοτούν το αίσθημα απελπισίας που πολλοί κάτοικοι αισθάνονται για το μέλλον.

Χωρίς τους διαθέσιμους για άλλους Καναδούς πόρους, οι κάτοικοι της εμφανίζουν προβλήματα εθισμού, βίας και κατάθλιψης, που δεσπόζουν στον πληθυσμό της.

Η φτώχεια στην Attawapiskat είναι έντονη. Τα ποσοστά ανεργίας στην κοινότητας κυμαίνονται γύρω στο 80%, ενώ το ποσοστό αποφοίτησης από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι μόλις 30%, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Καναδικών μέσων ενημέρωσης.

Την περασμένη Τρίτη, η Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά συγκλήθηκε σε μια έκτακτη συνεδρίαση που ως θέμα συζήτησης είχε την «κρίση αυτοκτονίας», η οποία έφερε στην διεθνή προσοχή, την απομακρυσμένη κοινότητα των 2.000 κατοίκων στο βόρειο Οντάριο.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο καταστροφικό από το συνειδητοποιείς ότι κάποιος έχει φτάσει στο σημείο που δεν τρέφει πια καμμία ελπίδα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Jane Philpott, κατά τη διαρκεια της συζήτησης, αναφέρει το iefimerida.gr. «Η σημερινή ημέρα θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για εμάς ως χώρα για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε από κοινού τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Το Υπουργείο Υγείας του Καναδά απέστειλε την περασμένη Τρίτη μια ομάδα 18 στελεχών του, επαγγελματίες στον χώρο της υγείας και αστυνομικούς, στην Attawapiskat, για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Τη Δευτέρα το βράδυ, η αστυνομία επενέβη σε μια ομαδική απόπειρα αυτοκτονίας, στην οποία θα συμμετείχαν 13 νέοι, ο νεότερος από τους οποίους ήταν μόλις 9 ετών. Όταν μεταφέρθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο, αυτό ήταν ήδη γεμάτο από άλλους ασθενείς που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με τον «Canadian Press».

Η απόλυτη φτώχεια που επικρατεί στην Attawapiskat είναι ένα εντυπωσιακό γεγονός, δεδομένου ότι ο Καναδάς είναι μια από τις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και ένα προσοδοφόρο ορυχείο διαμαντιών βρίσκεται σε απόσταση μόλις 55 μιλίων μακρυά από την κοινότητα.

Το ορυχείο, που λειτουργεί από την De Beers και αποδίδει περίπου 600.000 καράτια διαμαντιών ετησίως, προσφέρει κάποια απασχόληση σε κατοίκους της Attawapiskat, αλλά το 80% των εσόδων ελέγχεται και διανέμεται από την κεντρική κυβέρνηση.