Παραλίγο θερμό αμερικανορωσικό επεισόδιο στη Βαλτική

Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη έκαναν σειρά υπερπτήσεων σε ύψος μικρότερο των 9 μέτρων, πάνω από ένα αντιτορπιλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής την περασμένη Δευτέρα, όπως φαίνεται σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ελιγμοί ξεκίνησαν ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό έπλεε σε απόσταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων, από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στη Βαλτική θάλασσα, την Πολωνία και τη Λιθουανία. Οι Αμερικανοί λένε ότι το πλήρωμα προσπάθησε πολλές φορές να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πιλότο χρησιμοποιώντας διεθνείς συχνότητες, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το επεισόδιο.

Από την πλευρά του ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν τις πτήσεις τους “τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας”. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι “όταν εντόπισαν το αμερικανικό πλοίο στην περιοχή ορατότητάς τους, οι Ρώσοι πιλότοι εξέτρεψαν τα αεροσκάφη τους μακριά από το πλοίο τηρώντας όλους τους κανονισμούς ασφαλείας” και έκανε λόγο για “εκπαιδευτική πτήση”.