Άνω κάτω η Γαλλία μετά την δήλωση Βαλς για την απαγόρευση της μαντίλας

Αναστατωμένη είναι η Γαλλία έπειτα από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είπε ότι η μουσουλμανική μαντίλα θα έπρεπε να απαγορευθεί στα γαλλικά πανεπιστήμια.

Σε συνέντευξή του στη Libération, ο Βαλς αναφέρθηκε σ’ αυτό το φλέγον ζήτημα για την Γαλλία, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα δυσκολεύει ώστε να αποφασιστεί η εν λόγω απαγόρευση, κάτι που προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις του υπουργικού συμβουλίου.

«Δεν υπάρχει ανάγκη τέτοιου νόμου», απάντησε ο Τιερίμ Μαντόν, υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Οι φοιτήτριες είναι ενήλικες και ως εκ τούτου έχουν κάθε δικαίωμα να φορούν μαντίλα, η οποία δεν είναι απαγορευμένη στη γαλλική κοινωνία», πρόσθεσε.

Την διαφωνία της με την απαγόρευση της μαντίλας στα Πανεπιστήμια εξέφρασε και η Υπουργός Παιδείας,Ναγιάτ Βαλάντ Μπελκασέμ, λέγοντας ότι οι φοιτητές είναι νεαροί ενήλικες με θρησκευτική ελευθερία. «Τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολλούς ξένους φοιτητές. Θα τους απαγορεύσουμε την πρόσβαση γιατί στην κουλτούρα τους υπάρχει συγκεκριμένη ενδυμασία;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το θέμα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας, με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης της μαντίλας στην ανώτατη εκπαίδευση. Σε αυτό αντέδρασαν έντονα τα πανεπιστήμια, με τους πρυτάνεις να δηλώνουν ότι είναι παράνομη η διάκριση των φοιτητών.

Το 2004 η Γαλλία απαγόρευσε στις μαθήτριες των δημόσιων σχολείων να φορούν μαντίλα, όπως και άλλα θρησκευτικά σύμβολα, ανάμεσά τους σταυρούς και τουρμπάνια. Το 2011 ο Σαρκοζί απαγόρευσε το νικάμπ (το μαντίλι στο πρόσωπο) από όλα τα δημόσια μέρη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι με το νόμο αυτό να είναι «ουδέτεροι» και να μην επιδεικνύουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις με σύμβολα.

Τα περί μαντίλας όμως δεν ήταν η μοναδική δήλωση του Βαλς στη συγκεκριμένη συνέντευξη που προκάλεσε αντιδράσεις. «Θα ήθελα να μπορούμε να δείξουμε ότι το Ισλάμ είναι θεμελιωδώς συμβατή με τη δημοκρατία, τις αξίες μας και την ισότητα ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Οταν ρωτήθηκε αν υπονοεί ότι το ισλάμ δεν έχει αποδειχθεί έως τώρα συμβατό με τη γαλλική κοινωνία και τις αξίες της, απάντησε «Συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να το πιστέψουν. Μία πλειοψηφία Γάλλων πολιτών το αμφισβητούν, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατό».

«Βαρεθήκαμε τον στιγματισμό και αυτόν τον λαϊκίστικο λόγο που είναι χειρότερος από την ακροδεξιά», αντέδρασε ο Αμπνταλάχ Ζεκρί, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ισλαμοφοβίας.