"Κόβει" αμοιβές και μπόνους των στελεχών της η VW

Σε ουσιαστική μείωση των αμοιβών και πρόσθετων παροχών των υψηλόβαθμων στελεχών της θα προχωρήσει η Volkswagen, με σκοπό να εκτονώσει την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρίας, σε συνέχεια του σκανδάλου παραποίησης της εκπομπής πετρελαϊκών ρύπων.

Συγκεκριμένα, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της VW, η Κάτω Σαξονία, όπως και οι διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων ζητούν τη δραστική μείωση ή την κατάργηση των επιπλέον χρηματικών παροχών (bonus) που λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη, δεδομένου ότι η εταιρία καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σοβαρές συνέπειες του σκανδάλου.

Μάλιστα, οι αποζημιώσεις, αλλά και τα δικαστικά έξοδα που θα κληθεί να καταβάλλει στους καταναλωτές διαφόρων χωρών, εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν οικονομική ρευστότητα δισεκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 9 εκτελεστικοί διευθυντές της εταιρίας είχαν συνολικές αμοιβές 70 εκατ. ευρώ, για το 2014, συμπεριλαμβανομένων και πρόσθετων αμοιβών και ωφελημάτων οικονομικής αξίας 54 εκατ. ευρώ.

Τα εν λόγω ποσά είναι σχεδόν διπλάσια από τις αμοιβές που κατέβαλε στα υψηλόβαθμα στελέχη της, η ανταγωνιστική της VW εταιρία, Daimler. Τα αρμόδια συμβούλια της εταιρείας εξετάζουν τρόπους μείωσης των πρόσθετων αμοιβών και παροχών των υψηλόβαθμων στελεχών, χωρίς όμως να έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες.