Υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία εν μέσω συγκρούσεων

Μαίνονταν χθες οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία, την ώρα που η κυβέρνηση συνερχόταν στη ταραγμένη περιοχή για να συζητήσει τρόπους επανόρθωσης της διαλυμένης οικονομίας αυτού του τμήματος της χώρας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παγιδευμένο αυτοκίνητο προσέκρουσε σε αστυνομική βάση στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι 20, λίγες ώρες αφότου το υπουργικό συμβούλιο διέκοψε τις εργασίες του στη γειτονική Σανλιούρφα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, 39 μέλη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε τέσσερις πόλεις το Σαββατοκύριακο. Ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προήδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση εκτός Άγκυρας από το 2003 στη Σανλιούρφα. Οι Υπουργοί επρόκειτο να συζητήσουν σχέδια αστικής ανάπλασης μετά από μήνες συγκρούσεων σε κωμοπόλεις και πόλεις στην κυρίως κουρδική περιοχή της ΝΑ Τουρκίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά έπεσε πάνω σε αστυνομική βάση στην κωμόπολη Χάνι, βόρεια της πρωτεύουσας της περιοχής Ντιγιαρμπακίρ. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έσπασαν τζάμια και σείστηκαν κτίρια, όπως ανέφεραν μάρτυρες. Πυροβολισμοί ακούγονταν όλο το βράδυ και γειτονιές στη Γιουκσέκοβα, στην περιοχή Χακάρι που γειτονεύει με το Ιράν, καλύφθηκαν με καπνό, σημείωσαν αστυνομικές πηγές.