Στη Σενεγάλη μεταφέρθηκαν δύο Λίβυοι που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο

Στη Σενεγάλη μετήχθησαν δύο Λίβυοι που κρατούνταν για περισσότερο από μια δεκαετία στις στρατιωτικές φυλακές στο Γκουαντάναμο χωρίς να έχουν δικαστεί, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πιέσεις για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, μέχρι την αποχώρησή του από την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο.

Οι δύο άντρες, ήταν οι πρώτοι μιας ομάδας περίπου 12 κρατουμένων, που αναμένεται να μεταχθούν τις επόμενες εβδομάδες σε χώρες, που έχουν συμφωνήσει να τους δεχτούν σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μετά τις τελευταίες μεταγωγές κρατουμένων, 89 φυλακισμένοι παραμένουν στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι κρατούμενοι για χρόνια, χωρίς να έχουν δικαστεί ή να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε στο Κογκρέσο τον Φεβρουάριο ένα σχέδιο για τον τερματισμό λειτουργίας της στρατιωτικής φυλακής. Ωστόσο, η υλοποίησή του συναντά τη σφοδρή αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και αρκετών Δημοκρατικών Γερουσιαστών.

 

Προτεινόμενα για εσάς