Στο "κόλπο" με τα Panama Papers γερμανικές τράπεζες, η Deutsche Bank και η Siemens

Ούτε μια, ούτε δύο αλλά σχεδόν 30 γερμανικές τράπεζες μεταξύ αυτών και η Deutsche Bank αναφέρονται τα Panama Papers καθώς φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της εταιρείας Mossack Fonseca. H γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung στο δημοσίευμά της αναφέρει πως οι γερμανικές τράπεζες δημιούργησαν ή διαχειρίστηκαν πάνω από 1.200 εταιρίες – βιτρίνες για τους πελάτες τους. Μάλιστα 400 από αυτές έχουν σχέση με τη Deutsche Bank, ενώ χιλιάδες Γερμανοί έχουν βρει αυτό τον τρόπο για να γλυτώσουν φόρους.

Μεταξύ των μεγάλων γερμανικών τραπεζών φιγουράρουν οι Kommerzbank, η Dresdner Bank και η BayernLB. Σπεύδοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις οι γερμανικές τράπεζες η μια μετά την άλλη ανακοινώνουν πως έχουν “μετανοήσει” και έχουν ακολουθήσει από το 2008 τη σωστή πορεία.

Μετά τις αποκαλύψεις των “Panama Papers”, το  Βερολίνο, δια στόματος του Μάρτιν Γέγκερ, εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε πως ευελπιστεί πως θα κλιμακωθεί ο αγώνας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης.

Το όνομα της Siemens, που είχε βρεθεί από το 2000 στη δίνη ενός μεγάλου σκανδάλου δωροδοκιών, αναφέρεται και αυτό στα Panama Papers. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της εταιρείας σε “μαύρα ταμεία” στη Νότιο Αμερική δεν επέστρεψαν ποτέ στο ταμείο της εταιρείας.  Περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των “Panama Papers”, το επιτελικό στέλεχος των Γερμανών Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, δήλωσε πως οι τράπεζες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών.