Ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ στη "μάχη" Αθήνας – ΔΝΤ

Ακλόνητη φίλη της Ελλάδας θα παραμείνει η Αμερική, δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στην καθιερωμένη εκδήλωση του Λευκού Οίκου προκειμένου να τιμηθεί η Ελληνική Ανεξαρτησία με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αρκετοί ομογενείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ και προσήλθαν στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έχοντας στο πλευρό του τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, αναφέρθηκε στα προβλήματα της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης και αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες της χώρας αντιμετώπισαν πρωτοφανείς προκλήσεις και έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες.

Αφού καλωσόρισε τους ομογενείς στο Λευκό Οίκο σε …άπταιστα ελληνικά, ο κ. Ομπάμα μίλησε για τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, αναφέρθηκε στην βαθιά φιλιά που ενώνει την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τόνισε την συνεισφορά της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για τη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον επαίνεσε την στάση του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

“Οι Έλληνες”, τόνισε ο κ. Ομπάμα, “έχουν αγκαλιάσει με ανθρωπισμό αυτούς που έχουν ανάγκη” και υπογράμμισε ότι “οι δεσμοί μας είναι ιστορικοί, είμαστε φίλοι και σύμμαχοί στο ΝΑΤΟ και οι κουλτούρες μας είναι συνδεδεμένες. Αυτή δεν είναι μια σχέση ανάμεσα σε κυβερνήσεις. Είναι μια σχέση ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα σε οικογένειες”.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ελληνικό πρόβλημα της οικονομίας, ο κ. Ομπάμα απάντησε ότι “εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Πάντως, η εκτίμηση του είναι ότι η χώρα μας θα εξέλθει πιο ισχυρή από ποτέ από αυτή την κρίση, κάτι που δεν αποδεικνύεται βέβαια από τα γεγονότα, καθώς ο λαός δεν δέχεται πραγματική βοήθεια από τους συμμάχους της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “ο λαός είναι ανθεκτικός και το έχει αποδείξει στο παρελθόν σε δυσκολότερες καταστάσεις, αλλά και επειδή η συνεισφορά της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας είναι καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση”.

Χαριτολογώντας ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι «η Μισέλ συνεχώς γεμίζει το ψυγείο μας με ελληνικό γιαούρτι» ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη χρονιά για τους Έλληνες «επειδή… επιστρέφει ο Τζον Στάμος στην τηλεόραση». Το καλύτερο ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος το άφησε για το τέλος όταν είπε σε σπαστά ελληνικά «ζήτω η Ελλάς» σκορπώντας ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία 45 λεπτών που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες πριν τη δεξίωση και αποκάλυψε ότι “συζητήσαμε για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα σήμερα. Για την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ασφαλώς για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Μιλώντας εξ ονόματος και του ίδιου του Προέδρου Ομπάμα μετέφερε εκ μέρους και του αμερικανικού λαού το μήνυμα ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδος” και κατέστησε σαφές ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι συνεργάζεται με την ελληνική κοινότητα σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του και ότι αυτό που ενώνει τους δύο λαούς, πέρα από τις δημοκρατικές αρχές, είναι οι κοινές αξίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν που καλωσόρισαν για μια ακόμη χρονιά, τους Έλληνες στον Λευκό Οίκο. Στην τοποθέτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε ότι “η ελευθερία ως θεμελιώδης και αδιαπραγμάτευτη αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι μια αξία που βασίζεται στην αιώνια αλήθεια, στην ίδια την ύπαρξη του Θεού, του Δημιουργού μας” και πρόσθεσε ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα η έννοια της ανθρώπινης ελευθερίας παραμένει απαράλλακτη.

αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, που συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, ενώ έδωσε το παρών του στη δεξίωση και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης.