ΗΠΑ: Στα 577 δισ. δολάρια οι αμυντικές δαπάνες

γκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, θέτοντας το συνολικό ύψος των αμυντικών δαπανών στα 577 δισ. δολάρια.

Στο κονδύλι αυτό υπολογίζονται και τα 64 δισ. δολάρια για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, όπως η εκπαίδευση των ιρακινών και συριακών δυνάμεων που αντιμάχονται του τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, όπως το Αφγανιστάν.

Η Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο και πλέον χρειάζεται η υπογραφή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για να τεθεί σε ισχύ. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μια σειρά από οικονομικά μέτρα που αφορούν απευθείας τα μέλη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, απορρίπτει και μια σειρά από προσπάθειες του Πενταγώνου να παροπλίσει ορισμένα πλοία, αεροσκάφη ή οπλικά συστήματα, η λειτουργία των οποίων κρίνεται ασύμφορη λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού κατά τα τελευταία χρόνια.

Έτσι το νομοσχέδιο απαγορεύει την απόσυρση του Α-10 Warthog αεροσκάφους υποστήριξης που είναι από τα «αγαπημένα» αεροπλάνα των χερσαίων δυνάμεων λόγω της ικανότητάς του να πετά χαμηλά και να καταστρέφει τα εχθρικά τεθωρακισμένα.

Απαγορεύει επίσης την απενεργοποίηση του αεροπλανοφόρου USS George Washington, που ζητούσε το Αμερικανικό Ναυτικό για δημοσιονομικούς λόγους και επιτρέπει τη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/world/article/5189807/hpa-sta-577-dis-dolaria-oi-amyntikes-dapanes-me-to-blemma-sthn-isis/