Εξηγήσεις ντε Μεζιέρ για την «συνειδητή ασάφεια»

Νεότερες αποκαλύψεις σχετικά με τα γεγονότα στο Ανοβέρο προ τεσσάρων μηνών με τη ματαίωση φιλικού της Εθνικής Γερμανίας κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, πληροφορίες των γερμανικών αρχών για επικείμενη επίθεση είχαν οδηγήσει σε ματαίωση του αγώνα ενώ το βράδυ εκείνο ο υπουργός είχε αρνηθεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, δηλώνοντας απλά ότι “μέρος των απαντήσεων θα προκαλούσε ανασφάλεια”. Η δήλωση εκείνη όμως είχε προκαλέσει καταρχήν μεγαλύτερη ανασφάλεια με αποτέλεσμα ο υπουργός να δεχθεί σκληρή κριτική, γράφει η Deutche Welle.

Στην εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης “Beckmann”, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αποκάλυψε τι εννοούσε με την περιβόητη πλέον φράση του, υπογραμμίζοντας ότι “η προαναγγελθείσα τρομοκρατική επίθεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις”.

Και συνέχισε εξηγώντας: “Μια επίθεση στο γήπεδο και λίγες ώρες αργότερα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ανοβέρου. Μαζί με τον συνάδελφο Πιστόριους (σσ. υπ. Εσωτερικών και Αθλητισμού της Κάτω Σαξονίας όπου ανήκει το Ανόβερο) προγραμματίσαμε συνειδητά τη συνέντευξη τύπου αργά το βράδυ, προκειμένου να έχουν εξέλθει όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι από το γήπεδο. Παρόλα αυτά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στον κεντρικό σταθμό του Ανοβέρου. Δεν ήθελα να αποκαλύψω ότι υπάρχει κίνδυνος, ένας θεωρητικός κίνδυνος στον σταθμό του Ανοβέρου. Επί της ουσίας λοιπόν η απάντησή μου ήταν σωστή όταν έκανα λόγο για μέρος των απαντήσεών μου”.

Αυτό το “μέρος των απαντήσεων” που θα προκαλούσε ανασφάλεια ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό ότι “μια πιθανή επίθεση αυτές τις ώρες στον σταθμό δεν μπορεί να αποκλειστεί”.