Άδικη για την Αυστρία η πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό

Κριτική στην πολιτική της Άγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό ασκεί ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Ντι Πρέσε.

Όπως επισημαίνει, όταν ένα ή δύο εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να διέλθουν από την Αυστρία, η Γερμανία κάνοντας τη δική της διεκπεραίωση στα σύνορά της, μπορεί σχετικά εύκολα να προκαλέσει συμφόρηση στη χώρα του η οποία και μετατρέπεται έτσι σε ενδιάμεση ζώνη, κάτι που είναι άδικο και της προκαλεί ζημία.

Χαρακτήρισε την πολιτική αυτή λάθος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι θέτει τις βαλκανικές χώρες και άλλες –όπως για παράδειγμα την Ιταλία, ως εναλλακτική διαδρομή– υπό πίεση.

Πρόσθεσε πως με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο ίδιος έχει καλή προσωπική σχέση, αλλά πολιτικά η σχέση αυτή είναι πολύ τεταμένη.

Αντιθέτως, προσδιόρισε ότι θα ήθελε από τη Γερμανίδα ομόλογό του να δηλώσει με σαφήνεια πως οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να προσπαθούν να διεισδύουν σε διάφορα σύνορα και να χρησιμοποιούν παράνομες διαδρομές, αλλά και να δηλώσει πόσους πρόσφυγες θέλει να υποδεχθεί η χώρα της με νόμιμη είσοδο.

Σημείωσε παράλληλα ότι πρέπει να καταγγελθεί και η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, αυτή αποφασίζει για τη Σένγκεν και παραμελεί την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Εκτίμησε ότι η Frontex θα έπρεπε να λειτουργεί προ πολλού, εκφράζοντας τη γνώμη ότι θα χρειαστεί μια ενδιάμεση λύση με μερικές χώρες που θα αναλάβουν την υλοποίησή της, ενώ στο πλαίσιο μίας αποστολής της ΕΕ η Αυστρία –όπως υπογραμμίζει– θα διέθετε αμέσως στρατιώτες.

Υπολογίζει στη συνέντευξή του ο κ. Φάινμαν πως μέσω της Αυστρίας διήλθαν μέσα στο 2015 ένα εκατομμύριο άνθρωποι, χωρίς η χώρα του να κλείσει τους δρόμους, υποδεχόμενη 90.000 ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά ενώ αναμένεται πως θα υποδεχθεί άλλους τόσους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, που αντιστοιχούν σε 1,5% του πληθυσμού της. Διαπιστώνεται όμως -όπως ανέφερε- πως μια επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πως, παρά τις επιφυλάξεις των επικριτών της Τουρκίας ο ίδιος, την υποστηρίζει, διότι οι επανεισδοχές μπορούν να οργανωθούν καλύτερα με την Τουρκία από ό,τι χωρίς αυτή αλλά και γιατί η Τουρκία θα πάρει πίσω αυτούς που έρχονται παράνομα.