Παραιτήσεις στην Βελγική Κυβέρνηση μετά το μακελειό

Μετά το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσαν οι αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, η Βελγική Κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση.

Λίγα 24ωρα μετά από το μακελειό, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, χωρίς ωστόσο να γίνουν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Τσαρλς Μισέλ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Οι πληροφορίες για την απίστευτη τρομοκρατική επίθεση μπορεί να έρχονται με το σταγονόμετρο, αρκούν όμως για να προκαλέσουν αναστάτωση: Αίσθηση έκαναν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε ότι το Βέλγιο άφησε ελεύθερο τον έναν από τους δράστες, μετά την απέλασή του στην χώρα από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο ένας από τους βομβιστές, ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του περασμένου έτους, γνωστοποίησε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από δεύτερο αξιωματούχο της Τουρκίας, η πρώτη απέλαση, τον περασμένο Ιούλιο, έγινε με βάση υποψίες ότι ήταν ξένος μαχητής, αλλά δεν διεπράχθη έγκλημα στην Τουρκία, διευκρινίζοντας (ο αξιωματούχος) ότι επρόκειτο για «διοικητική απέλαση».

“Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία”, ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.

“Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, απελάθηκε στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο”, συμπλήρωσε.