Ποιοι είναι οι τρομοκράτες που "έπνιξαν στο αίμα" τις Βρυξέλλες

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψη του τρίτου άνδρα που συνόδευε τους δύο βομβιστές πριν αυτοί ενεργοποιήσουν τους βομβιστικούς μηχανισμούς που έφεραν εντός του αεροδρομίου Ζaventem των Βρυξελλών, έχουν εξαπολύσεις οι βελγικές αστυνομικές αρχές. Ο άνδρας που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία μαζί με τους δύο βομβιστές θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Τα δύο αδέρφια, ο Ιμπραήμ και ο Χαλίντ Ελ-Μπακραουί, είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι στις Αρχές, αναγνωρίστηκαν ως οι βομβιστές αυτοκτονίας που σκόρπισαν το θάνατο χθες στις Βρυξέλλες.

aaa-foniades

terror

Ο τρίτος άνδρας φέρεται να μοιάζει με τον Νατζίμ Λααχράουι, ο οποίος ήταν συνεργός του συλληφθέντα Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ήταν ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Ο Λααχράουι, είναι ένας 24χρονος συριακής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να έφυγε από τη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2013 και να ταξίδεψε χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ως την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο με τον Αμπντεσλάμ. Η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ότι το DNA του βρέθηκε σε διάφορες ζώνες αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν τον Νοέμβριο. Ένας από τους άλλους υπόπτους είναι ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ένας 30χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε συναντηθεί με τον Αμπντεσλάμ αμέσως πριν τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

H βελγική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά τις χθεσινές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 άνθρωποι. «Όλες οι σημαίες του Βελγίου θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτίρια της χώρας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ. 

findind

Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ανέλαβαν τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι. «Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει ανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά.

Επιχείρηση βελγικών αρχών σε σπίτια

Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας των Βρυξελλών έκαναν έρευνες σε σπίτια της πρωτεύουσας, αναζητώντας τους δράστες της επίθεσης. Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε μια κατοικία στη συνοικία Σκάαρμπεκ των Βρυξελλών, βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους. «Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ (σ.σ. μια κοινότητα των Βρυξελλών) οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και σε έναν σταθμό του μετρό των Βρυξελλών.

Τρόμος στην Ευρώπη

Τα χθεσινά τρομοκρατικά πλήγματα στις Βρυξέλλες, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση ή την ενίσχυσή τους.

«Μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο»  δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε τον παραδειγματικό βασανισμό των υπόπτων, προκειμένου ν’ αποτραπεί ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους εντός της Ευρώπης σημειώνοντας ότι “οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν βραχυπρόθεσμα επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη, στοχοποιώντας αθλητικές συγκεντρώσεις, τουριστικούς χώρους, εστιατόρια και μεταφορικά μέσα”.

Ενίσχυση ή αναπροσαρμογή των μέτρων ασφάλειας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Οι αστυνομικές αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, ενίσχυσαν την αστυνομική δύναμη φύλαξης των αεροδρομίων, αλλά και τις περιπολίες εντός των χώρων που διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρίες έδωσαν άμεσα οδηγίες για την προσγείωση των αεροσκαφών τους σε άλλα αεροδρόμια, καθώς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα μείνει κλειστό για σήμερα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια, μετά την πτώση ρωσικού αεροσκάφους από βόμβα που είχε μετασκευαστεί σε κουτί σόδας, στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, οι χθεσινές επιθέσεις μετατοπίζουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εκδήλωση επιθέσεων από τα αεροσκάφη στους χώρους ανοιχτής φύλαξης των αεροδρομίων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου πλαισίου ασφάλειας.