Στην Ακτή Ελεφαντοστού οι Γάλλοι ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ

Σε ένδειξη στήριξης, θα μεταβούν στην Ακτή Ελεφαντοστού οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Γαλλίας, μετά από την επίθεση από τη βορειοαφρικανική πτέρυγα της Αλ Κάιντα την Κυριακή σε θέρετρο, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα, μεταξύ αυτών και 4 Γάλλοι υπήκοοι.

“Θα βοηθήσουμε τις χώρες G5 της ζώνης Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρα, Τσαντ) να πολεμήσουν όλες αυτές τις νέες μορφές τρομοκρατίας στις οποίες δεν έχουν συνηθίσει”, ανέφερε ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας στην εφημερίδα Figaro. Στην Ακτή Ελεφαντοστού ζουν περίπου 18.000 Γάλλοι υπήκοοι, ενώ περίπου 3.500 στρατιώτες βρίσκονται στη Δυτική Αφρική.

Ανησυχία και ερωτηματικά προκαλεί η νέα επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, και εκτιμούν ότι οι τζιχαντιστές επεκτείνουν την επιρροή τους νότια των παραδοσιακών ζωνών επιχειρήσεών τους στη Σαχάρα και την Σαχέλ. Η Ακτή Ελεφαντοστού, είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Δυτικής Αφρικής και η μεγαλύτερη παραγωγός κακάο στον κόσμο, παρότι μέχρι τώρα δεν είχε ζήσει τη βία των τζιχαντιστών, έχει θεωρηθεί πιθανός στόχος.