Φράχτες παντού! Κλείνουν τώρα και τη Βαλτική...

Φράχτες και στα ανατολικά σύνορά τους εγείρουν τώρα η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, προκειμένου να αποτρέψουν την εισδοχή προσφύγων από την περιοχή της Βαλτικής από τη Ρωσία και την Λευκορωσία.
Η ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται οφείλεται στην εκτίμηση ότι θα υπάρξουν πιέσεις από την πλευρά της Βαλτικής, καθώς ο βαλκανικός διάδρομος δεν επιτρέπει πια την αθρόα είσοδο και με την ένταση των ελέγχων για τη μετάβαση των προσφύγων απ’ την Ελλάδα στην Ευρώπη, θα καταστεί πιο δημοφιλής ο διάδρομος που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική.
Στήνοντας φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία οι συγκεκριμένες χώρες επιδιώκουν να κλείσουν τη δίοδο σε ενδεχόμενες προσφυγικές ροές (πέρυσι πέρασαν 6000 αιτούντες άσυλο από την Ρωσία στην Φιλανδία και τη Νορβηγία) και να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφάλειας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η Φιλανδία είχε επικρίνει έντονα τη Ρωσία όταν τον Ιανουάριο επέτρεψε να διασχίσουν τα σύνορα αιτούντες άσυλο (ο αριθμός στη μεθοριακή διάβαση Σάλα τους έφθανε τους 20 ημερησίως). Από τη Ρωσία, επίσης, έφτασαν πέρυσι στη Νορβηγία 5000 από τους 31.000 πρόσφυγες που δέχτηκε συνολικά η χώρα.
Ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας Ρενάτας Ποζέλα εξέφρασε με χαρακτηριστικό τρόπο αυτή την ανησυχία, επισημαίνοντας: «Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί», πρόσθεσε.
Ήδη εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες πραγματοποιούν άσκηση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων στα σύνορα Λιθουανίας- Λετονίας.
Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο αλλά και την παράτυπη μετανάστευση.

Ο Όγιαρς Έρικς μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Λετονίας παραδέχεται για τον φράχτη: «είναι θλιβερό που χρειαζόμαστε. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ίσως είναι απαραίτητο», τόνισε.