Δείπνο, Γεύμα, Διαβουλεύσεις - "Μεταξύ τυρού και αχλαδίου" οι αποφάσεις για το προσφυγικό

Το προσφυγικό δράμα εξελίσσεται με συνεχόμενες προσφυγικές ροές αλλά και νέα θύματα από ναυάγια στο Αιγαίο, καθώς την Κυριακή άλλοι 25 μετανάστες, μεταξύ αυτών και δέκα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοικτά της Τουρκίας.

Κι ενώ το γαϊτανάκι των δηλώσεων συνεχίζεται τόσο από μέλη της Κυβέρνησης όσο και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανεβάζοντας διαρκώς τον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην τουρκική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες δείπνο μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Το “κυρίως πιάτο” δεν ήταν άλλο από το “σχέδιο δράσης” για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής και ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί για το ίδιο θέμα το βράδυ της Δευτέρας συνάντηση μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα, της Άγκελα Μέρκελ, Α. Νταβούσογλου και του Μ. Ρούτε.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του στις Βρυξέλλες και πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ολλανδικής προεδρίας, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσεις διαδοχικά προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στις 09:15, με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στις 10:00, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο θα παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και το μεταναστευτικό. Στις 11:00 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και Τουρκίας (12:30-14:30). Στις 15:00-17:00 είναι προγραμματισμένες οι εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη Σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό πραγματοποιείται εν μέσω δυσμενών εξελίξεων στο ευρωπαϊκό τοπίο, καθώς χώρες μέλη της ΕΕ έσπευσαν να κλείσουν τα σύνορα, ενάντια στην απόφαση που ελήφθη από κοινού στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και του αρνητικού αντίκτυπου της φίμωσης του Τύπου που επιχειρείται από την Κυβέρνηση Ερντογάν σητν Τουρκία, χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Ο Α. Νταβούτογλου από την πλευρά του υποστήριξε πως η Τουρκία έκανε μέχρι σήμερα “σημαντικά βήματα”, προκειμένου να διακόψει τις προσφυγικές ροές των χιλιάδων μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, σεβόμενη αυτό που της αναλογεί από το “σχέδιο δράσης” που συμφώνησε τον Νοέμβριο με την ΕΕ.