Συρία: Κινδύνευσε η ζωή Έλληνα δημοσιογράφου

Θανάσιμο κίνδυνο διέτρεξε δημοσιογραφική αποστολή σε χωριό της επαρχίας Λαττάκεια στη Συρία.

Σύμφωνα τον συριακό στρατό, Ρώσοι και ξένοι ανταποκριτές από το ρωσικό δίκτυο Russia Today, κινδύνευσαν από όλμους που εκτοξεύθηκαν από μαχητές του Μετώπου της Αλ Νούσρα, ενώ πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκτόξευση πυρών από τουρκικά εδάφη ωστόσο αργότερα, μέλη του συριακού στρατού διευκρίνισαν ότι οι οκτώ όλμοι προήλθαν από την Αλ Νούσρα και κατέληξαν σε απόσταση 150-400 μέτρων από τους δημοσιογράφους.

Όπως αναφέρει το ρωσικό δίκτυο, ανάμεσα στους ρεπόρτερ της αποστολής βρίσκονταν οι ανταποκριτές, Μπόρις Κουζνετσόφ, Χασάν Νασρ, και οι εικονολήπτες Χαλέντ Ελντέρα και Αλεξάντρ Τιχρομίροβ. Στην ίδια αποστολή συμμετείχε και ο Έλληνας ανταποκριτής, Θανάσης Αυγερινός, ο οποίος περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε με αναρτήσεις του στο Twitter.

«Επίθεση με οβίδες πυροβολικού δέχθηκε η δημοσιογρ. αποστολή, που συμμετέχω μαζί με άλλα 12 δυτικά δίκτυα & αρκετά ρωσικά, εμείς όλοι καλά. Μας χτύπησαν πιθανώς από περιοχή, που ελέγχει η #Al_Nusra, 4-5 χλμ από σύνορα με #Turkey, σε ύψωμα του χωριού #Kinsibba, 7-8 οβίδες», έγραψε σε μήνυμά του ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγερινό, τα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής απομακρύνθηκαν από Ρώσους αξιωματικούς υπό την κάλυψη τεθωρακισμένου και συμπλήρωσε πως μερικοί από τους συναδέλφους του τραυματίστηκαν ελαφρά. Λίγο αργότερα, ο Έλληνας ανταποκριτής έγραψε ότι μετά την απομάκρυνση των ρεπόρτερ το ίδιο σημείο επλήγη από οβίδες από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ.

«Το κτίριο όπου τρέξαμε να καλυφθούμε χτυπήθηκε & κατέρρευσε. Προσωπικά δεν είχα συνειδητοποιήσει σοβαρότητα ώσπου είδα πλάνα των εκρήξεων», συμπλήρωσε αργότερα.

Το Russia Today επικαλούμενο το υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας, αναφέρει πως δημοσιογράφοι από τη Βουλγαρία, τον Καναδά και την Κίνα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ο Άραβας ανταποκριτής του ρωσικού δικτύου, Χασάν Νασρ, δήλωσε: «Το πρωί, συνοδεία Ρώσων και Σύρων ανδρών των ενόπλων δυνάμεων, επιστρέφαμε στην Λαττάκεια από περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τους μαχητές. Είδαμε την εκτεταμένη ζημιά στα χωριά της περιοχής. Πολλά από τα σπίτια ήταν εντελώς ισοπεδωμένα».

Σύμφωνα με τον Νασρ που περιέγραψε τις στιγμές της επίθεσης, οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγα λεπτά αφού έφθασαν στο χωριό: «Προσεγγίζαμε το χωριό Κινσάμπα. Βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Φτάσαμε στο χωριό μαζί με κάποιους κατοίκους που επέστρεφαν στα σπίτια τους. Εκείνη τη στιγμή, το χωριό επλήγη από σφοδρά πυρά. Σύροι και Ρώσοι άνδρες των δυνάμεων πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε όλα τα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής να είναι ασφαλή. Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι κανένας από τους δημοσιογράφους δε τραυματίστηκε».

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Κουζνετσόφ δήλωσε ότι από το σημείο από όπου εκτοξεύτηκαν οι όλμοι «οι Σύροι μας είπαν ότι είναι το σημείο όπου οι τουρκικές αρχές κρύβουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου της Αλ Νούσρα».

Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι πριν διακοπεί τόσο απότομα το ρεπορτάζ τους, συνομίλησαν με ντόπιους, μίλησαν «για τις ελπίδες τους για ειρήνη» και ξαφνικά «όλα άλλαξαν σε μία στιγμή, όταν ακούσαμε πυρά, ή ίσως οβίδες. Όλοι έπεσαν στο έδαφος».