Οι «μαχητές» κατά του έμπολα το «πρόσωπο της χρονιάς»

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TIME

Οι άνθρωποι που «ρίσκαραν και επέμειναν, θυσιάστηκαν και σώθηκαν», οι γιατροί και οι νοσηλευτές που επέλεξαν να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο περιθάλποντας συνανθρώπους τους, ασθενείς του έμπολα είναι οι νικητές του τίτλου «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2014, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το περιοδικό Τime».

Οι νοσηλευτές του φονικού ιού που έπληξε κυρίως τις χώρες της Δυτικής Αφρικής ήταν ανάμεσα στους οχτώ υποψηφίους που διεκδίκησαν τον τίτλο του «Προσώπου της Χρονιάς».

Οι άλλοι επτά υποψήφιοι ήταν οι διαδηλωτές του Φέργκιουσον, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, ο CEO της Apple Τιμ Κουκ, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του National Football League Ρότζερ Γκούντελ και ο κινέζος μεγιστάνας του ίντερνετ Τζακ Μα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό κατά την παρουσίαση του νικητή, «οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τα μέλη της ομάδας Samaritan’s Purse και πολλοί άλλοι πολέμησαν δίπλα δίπλα με τους τοπικούς γιατρούς, τις νοσοκόμες, τους οδηγούς των ασθενοφόρων και τις ομάδες ταφής την ώρα που οι κυβερνήσεις δεν ήταν εξοπλισμένες για να απαντήσουν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήταν σε άρνηση».

«Η νοσοκόμα Σαλόμ Κάρουα έμεινε στο προσκέφαλο ασθενών ακόμα και όταν έχασε και τους δύο γονείς της μέσα σε μια εβδομάδα και αφού και η ίδια μολύνθηκε από τον ιό. “Ήταν σαν ο Θεός να μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία να βοηθήσω κάποιον άλλο. Δεν πρέπει κανείς να πεθαίνει βλέποντας ανθρώπους με διαστημικού τύπου στολές” αφηγείται η ίδια».

Τι θα κάνουμε με όσα μάθαμε; Αυτό ήταν ένα τεστ για την ικανότητα της υφηλίου να απαντά σε δυνητικές πανδημίες και δεν πήγε καλά, σημειώνει το περιοδικό, που χαρακτηρίζει τον ιό «πόλεμο» αλλά και «προειδοποίηση».

Για την ιστορία την πρώτη πεντάδα αποτέλεσαν οι διαδηλωτές του Φέργκιουσον, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί και ο ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα.

Υπενθυμίζεται πως οι αναγνώστες του περιοδικού επέλεξαν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ως δικό τους «Πρόσωπο της Χρονιάς» τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64106704