Πολιτική αστάθεια στην Ιρλανδία

Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα πολιτικά πράγματα στην Ιρλανδία, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα των exit polls καθώς ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών, προκειμένου να συγκροτήσει αυτοτελή κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το exit poll της Ipsos MRBI για την εφημερίδα Irish Times, το συντηρητικό Φίνε Γκάιλ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,1% ενώ οι κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Εργατικοί, συγκεντρώνουν μόλις το 7,8%.

Το κοινό τους ποσοστό απέχει κατά πολύ από το 41% – 42% , το οποίο θεωρείται αναγκαίο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με το ενδεχόμενο της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας να είναι αρκετά πιθανό.

Το αντιπολιτευόμενο Φιόνα Φέιλ, σύμφωνα με το exit poll, συγκεντρώνει 22,9% ενώ το Σιν Φέιν 14,9%.
Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής ανήλθε στο 66% με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει ξεκινήσει από τις 11.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

«Σήμερα είναι μία πολύ απογοητευτική ημέρα για την κυβέρνηση» δήλωσε ο γενικός γραμματείας του Φίνε Γκάελ, Τομ Κιούραν, προσθέτοντας ότι εάν τα exit polls είναι σωστά, «απέχουμε μακράν από τον σχηματισμό κυβέρνησης».