Μισό εκατομμύριο ευρώ για το κεφάλι του Σάλμαν Ρούσντι

Το ποσό των 500.000 ευρώ, ισχυρίζεται ότι έχει μαζέψει μια μερίδα συντηρητικών κρατικών ΜΜΕ του Ιράν, ως ποσό επικήρυξης σε όποιον σκοτώσει το Βρετανό συγγραφέα Σάλμαν Ρούσντι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η είδηση έρχεται ανήμερα της συμπλήρωσης 17 ετών από την έκδοση του πρώτου φετφά για τον συγγραφέα το 1989, όπως αναφέρει το κρατικό και προσκείμενο στο επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης πρακτορείο ειδήσεων «Fars» το οποίο προσέφερε ένα δισεκατομμύριο ριάλ, περίπου 30.000 ευρώ, για το θάνατο του Ρούσντι.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1989 ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει φετφά κατά του Σαλμάν Ρούσντι για το έργο του «Σατανικοί Στίχοι» με την κατηγορία της βλασφημίας. Ο Χομεϊνί είχε ζητήσει τότε το θάνατο του συγγραφέα καθώς και όσων εμπλέκονταν στην έκδοση του επίμαχου βιβλίου.

Η κυβέρνηση του Ιράν είχε κρατήσει αποστάσεις από τον φετφά του Χομεινί, ενώ το 1998 ο τότε πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί είχε ανακοινώσει ότι η απειλή κατά του Ρούσντι είχε «τελειώσει» αλλά ο φετφάς δεν έχει επίσημα αρθεί από τον διάδοχο του Χομεϊνί, με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να δηλώνει το 2005 ότι εξακολουθεί να ισχύει.

Σημειώνεται ότι την περασμένη χρονιά, το Ιράν ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης αφότου ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των ομιλητών συγκαταλεγόταν και ο Σαλμάν Ρούσντι.

Οι «New York Times» αναφέρουν πως η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο οξυμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, μια και το Ιράν βρίσκεται σε αναμονή των επικείμενων εκλογών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ρουχάνι έχει υποσχεθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, την ώρα που ο σκληροπυρηνικός αντίπαλος του αντιμάχεται οποιαδήποτε άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτές εκτιμούν πως η αντιπολίτευση αναζητά ένα πλεονέκτημα στην εκλογική μάχη γι’ αυτό και ανακινεί το ζήτημα του Ρούσντι τη δεδομένη χρονική περίοδο.