«Διολισθήσαμε στην εποχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου»...

Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης έχει σπρώξει τον κόσμο σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν συνεργαστούν με τη Μόσχα στη Συρία και άλλα μέτωπα.

«Η πολιτική γραμμή του NATO απέναντι στη Ρωσία παραμένει μη φιλική και κλειστή», δήλωσε σήμερα Σάββατο ο κ. Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια μεγάλης διάσκεψης για θέματα ασφαλείας στο Μόναχο.

«Μπορούμε να το πούμε πιο αιχμηρά: Έχουμε διολισθήσει στην εποχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου».

Ο ρώσος Πρωθυπουργός επανέλαβε τις καταγγελίες του Κρεμλίνου περί περικύκλωσης της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και το NATO, σημειώνοντας ότι «σχεδόν σε καθημερινή βάση» η χώρα του περιγράφεται ως η «χειρότερη απειλή» για τον Δυτικό κόσμο. «Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν είμαστε στο 2016 ή το 1962», προσέθεσε σκωπτικά, αναφερόμενος στο έτος της Πυραυλικής Κρίσης της Κούβας.

Ο κ. Μεντβέντεφ στάθηκε στον συριακό εμφύλιο ως μία αρένα όπου η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι απαραίτητη, ειδικά σε στρατιωτικά θέματα. Τόνισε ότι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης είναι η «τακτική, διαρκής, καθημερινή συνεργασία» μεταξύ ρώσων και αμερικανών στρατιωτικών.

«Θα πρέπει να επικοινωνούν 10 φορές κάθε μέρα», είπε, επανερχόμενος στο ζήτημα της συνεργασίας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν.

Η «βολή» από την πλευρά της Δύσης είχε έρθει λίγη ώρα νωρίτερα, στο ίδιο συνέδριο, δια στόματος του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εκφοβίζει τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, με πάτημα το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Η ρητορική, η στάση και οι ασκήσεις της Ρωσίας με τις πυρηνικές δυνάμεις της έχουν ως σκοπό τον εκφοβισμό των γειτόνων της, την υπονόμευση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη», δήλωσε.

Την Τετάρτη, η Συμμαχία ενέκρινε την αύξηση των επίγειων δυνάμεών της που υπηρετούν κυκλικά στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και αύξηση των θαλάσσιων περιπολιών στη Βαλτική Θάλασσα, κάνοντας λόγο για αμυντική κίνηση εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία. Η Μόσχα – που ήδη έχει επικαιροποιήσει το αμυντικό δόγμα της ώστε να χαρακτηρίσει την ανατολική εξάπλωση του NATO ως απειλή για την ασφάλειά της – απέρριψε αμέσως τους ισχυρισμούς της Συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε την ανάγκη να αποφευχθεί η «κλιμάκωση» της έντασης μεταξύ των δυνάμεων της Συμμαχίας και της Ρωσίας, αναφερόμενος ενδεικτικά στο «ατύχημα» της κατάρριψης ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά F-16 το Νοέμβριο, υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

«Αγωνιζόμαστε για μία πιο εποικοδομητική σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Τη θέση του κ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, λέγοντας ότι η Ρωσία «επιδεικνύει ανοιχτά στρατιωτική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τη Συρία».

«Δεν υπάρχει τίποτα ‘Ψυχρό’, είναι ήδη πολύ ζεστά», είπε.

Πηγή: skai.gr