Ιστορική κοινή επίσκεψη των διαπραγματευτών για το Κυπριακό στην Κομισιόν

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ χαιρέτισε την επίσκεψη, την Πέμπτη, των επικεφαλής διαπραγματευτών για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ιστορική πρώτη κοινή επίσκεψη», επισημαίνοντας ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν με τους αντιπροσώπους του Προέδρου Γιουνκέρ (Μάρτιν Σελμάγιερ, Κλάρα Μαρτίνες, Πίτερ Βαν Νούφελ, Μαργαρίτη Σχοινά και Μάρτεν Βερβέι) για να συζητήσουν την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Πρόεδρος Γιουνκέρ παρέστη εν συντομία στη συνάντηση και είχε την ευκαιρία να καλωσορίσει προσωπικά τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων για το Κυπριακό.

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία, μετά την επίσκεψη του προέδρου Γιουνκέρ στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο και τον διορισμό του Πίτερ Βαν Νούφελ, ως προσωπικό του αντιπρόσωπο στις συνομιλίες.

Οι αντιπρόσωποι της Επιτροπής εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να στηρίζουν ενεργά τη διαδικασία σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να ενεργοποιήσουν την αναγκαία χρηματοδότηση και το ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να διευκολυνθεί κυρίως η προσαρμογή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο κοινοτικό κεκτημένο. Συμφωνήθηκε επίσης η επανάληψη της σημερινής συνάντησης σε τακτική βάση και με την ίδια μορφή.

Προτεινόμενα για εσάς