Στα «χαρτιά» συγκεντρώθηκαν 10 δισ.$ για τους Σύρους πρόσφυγες

Περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν για τις ανάγκες των εκατομμυρίων προσφύγων του συριακού εμφυλίου πολέμου, κατά τη διεθνή διάσκεψη δωρητών που έλαβε χώρα στο Λονδίνο, όπως δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός και οικοδεσπότης, Ντέιβιντ Κάμερον. Σχεδόν 6 δισεκ. δολάρια θα διατεθούν φέτος, ενώ περίπου $5 δισεκ. θα διατεθούν έως το 2020.

Τα χρήματα, όπως αναφέρει το skai.gr, θα εξασφαλίσουν την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και στέγαση σε εκατομμύρια πρόσφυγες, ειδικά στους ανθρώπους που διαμένουν στους αχανείς καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί σε χώρες που περιβάλλουν τη Συρία.

Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άμαχοι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Συρία εξαιτίας τις σχεδόν πενταετούς εμφύλιας αιματοχυσίας, με τη γειτονική Τουρκία να φιλοξενεί περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ ακόμα 1,6 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε Λίβανο και Ιορδανία. Σε περισσότερες από 270.000 υπολογίζονται κατά προσέγγιση οι νεκροί.

Όπως δήλωσε ο κ. Κάμερον, Άγκυρα, Αμμάν και Βηρυτός δεσμεύθηκαν ότι θα φροντίσουν όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στους καταυλισμούς θα έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση. Επιπλέον, οι ενήλικες που βρίσκονται στις χώρες γύρω από τη Συρία θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Καλά νέα μετά την «αναστολή» των διαπραγματεύσεων

Η συγκέντρωση των $10 δισεκ. σε δωρεές είναι το πρώτο καλό μήνυμα για τη Συρία καθώς το πρωί ο ΟΗΕ υποχρεώθηκε να αναστείλει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη, προτού καν αρχίσουν πραγματικά οι συζητήσεις.

Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία κατηγόρησαν τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς για την διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι η νέα αεροπορική και επίγεια επίθεση των ρωσικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις. Στον αντίποδα, η Ρωσία και το Ιράν, οι δύο κύριοι σύμμαχοι της Δαμασκού, κατηγόρησαν της αντιπολίτευση για τους όρους που έθεσε ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις, αφού ζήτησε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, στους οποίους περιλαμβάνονται και μέλη ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις και την διακοπή των αδιάκριτων, όπως υποστηρίζουν, αεροπορικών πληγμάτων σε βάρος του συνόλου των αντικαθεστωτικών οργανώσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις, Στάφαν ντε Μιστούρα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε, θέτοντας ως ημερομηνία επανέναρξης την 25η Φεβρουαρίου. Στο μεσοδιάστημα, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ώστε να μειωθεί το χάσμα που χωρίζεις τις δύο πλευρές.