Άρση νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Τυνησία

Οι τυνησιακές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη την άρση της νυκτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στις 22 Ιανουαρίου σε όλη την επικράτεια απέναντι στο πρωτοφανές κύμα μαζικής κοινωνικής διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε πέντε χρόνια μετά την εξέγερση του 2011. «Λαμβάνοντας υπόψη τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας αποφασίστηκε από σήμερα η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρει το ethnos.gr.

Το μέτρο, που αρχικά επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 20:00 έως τις 05:00 , έγινε πιο χαλαρό και από τις 29 Ιανουαρίου ίσχυε από τα μεσάνυκτα έως τις 05:00 το πρωί. Οι διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης που είχαν αρχίσει από τη φτωχή περιφέρεια Κασρίν της κεντρικής Τυνησίας μετά τον θάνατο ενός 28χρονου ανέργου στις 16 Ιανουαρίου, είχαν επεκταθεί σε πολλές πόλεις.

Οι αρχές είχαν ήδη επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην περιοχή Μεγάλη Τύνιδα στις 24 Νοεμβρίου 2015 έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της προεδρικής φρουράς, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Δώδεκα μέλη της φρουράς είχαν σκοτωθεί στην επίθεση αυτή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Έκτοτε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι σε ισχύ στην Τυνησία, η οποία επλήγη το 2015 από δύο ακόμη επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ, η μια τον Μάρτιο στο μουσείο Μπάρντο στην Τύνιδα, η άλλη τον Ιούνιο εναντίον ξενοδοχείου στην ανατολική πόλη Σούσα. Ο απολογισμός των δύο επιθέσεων ήταν 60 νεκροί από τους οποίους 59 τουρίστες.