Κομισιόν προς VW: "Αποζημιώστε και τους Ευρωπαίους"

Επιστολή στο διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen, Matthias Mueller, απέστειλε η Ευρωπαία επίτροπος για τη βιομηχανία, Elzbieta Bienkowska, με την οποία η αρμόδια ζητά από την αυτοκινητοβιομηχανία λεπτομερείς πληροφορίες για τα οχήματα που έχουν επηρεαστεί από το σκάνδαλο και την καλεί να αποζημιώσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως έκανε και με τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή στον CEO ζητά τον ακριβή αριθμό των οχημάτων που έχουν επηρεαστεί ανά κράτος μέλος, αλλά και τις τεχνικές λεπτομέρειες των «διορθωτικών μέτρων». Επιπλέον ζητά πληροφορίες για τις ενέργειες ανάκλησης σε κάθε χώρα της ΕΕ και μια εξήγηση σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των οξειδίων του αζώτου ανά χιλιόμετρο.

«Θα ήθελα να ζητήσω να επανεξετάσετε τη στάση σας σχετικά με τις αποζημιώσεις και να σκεφτείτε τρόπους για να προσφέρετε αποζημίωση και στους Ευρωπαίους καταναλωτές», αναφέρει η επίτροπος στην επιστολή της, προσθέτοντας πως «το ζήτημα της αποζημίωσης ξεπερνά τη διαφορά στο νομικό πλαίσιο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και παίζει θεμελιώδη ρόλο στη θεώρηση της VW ως υπεύθυνης και αξιόπιστης εταιρίας».

Οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις από το σκάνδαλο έχουν μέχρι στιγμής φανεί πολύ μεγαλύτερες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος έχει πιο ευρεία αρμοδιότητα ώστε να επιβάλλει ποινές σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία ωστόσο είναι έτοιμη να προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα ενισχύσει τις δυνάμεις της, σε περίπτωση που υιοθετηθεί.

Πηγή: euro2day.gr