Ερντογάν κατά πάντων... πλην σουνιτικών χωρών

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία ενός συριακού “κράτους- μπουτίκ” στην περιοχή της Λαττάκειας και ότι πραγματοποιεί επιθέσεις κατά των Τουρκμένων της περιοχής.

Κατά την ομιλία του στην Άγκυρα ενώπιον των τούρκων Πρεσβευτών, ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης το Ιράν, που εκμεταλλεύεται τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη για να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του, ενώ προσπαθεί να πυροδοτήσει μία επικίνδυνη διαδικασία μέσω της στάσης του να μετατρέπει τις θρησκευτικές διαφορές σε συγκρούσεις.

Αντίθετα, τάχθηκε στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και των υπόλοιπων σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών σε σχέση με τη διαμάχη τους με το Ιράν.

Ο επίσης σουνίτης μουσουλμάνος Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους σουνίτες με τους σιίτες, προκειμένου να πυροδοτεί εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Το σουνιτικό Ισλάμ ακολουθούν σε παγκόσμια κλίμακα το 85%-90% των μουσουλμάνων, ενώ το σιιτικό Ισλάμ το 10%-15%.

Η τελευταία κρίση στις σχέσεις των αραβικών μοναρχιών του Αραβοπερσικού Κόλπου με το Ιράν είχε ως αφορμή την εκτέλεση Σαουδάραβα σιίτη κληρικού από το σαουδαραβικό καθεστώς για κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία.

Εξαγριωμένοι Ιρανοί επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, οδηγώντας σε διπλωματικό ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ, naftemporiki.gr, kathimerini.gr