Φρ. Ολάντ: «Η τρομοκρατία δεν έχει πάψει να απειλεί τη χώρα μας»

«Η τρομοκρατία δεν έχει πάψει να απειλεί τη χώρα μας», δήλωνε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στην ομιλία του για τα θύματα της φονικής επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός από τις γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις άγνωστος άνδρας ο οποίος επιχείρησε να εισβάλει σε αστυνομικό τμήμα στο Παρίσι.

Στην ομιλία του ο Γάλλος πρόσθεσε υπογράμμισε ότι «στο εξωτερικό απαντούμε με τις ένοπλες δυνάμεις μας που πολεμούν στο πλευρό των εταίρων μας κατά της βαρβαρότητας του Ισλαμικού Κράτους» και πρόσθεσε πως «στο εσωτερικό απαντούμε κυνηγώντας τους τρομοκράτες, διαλύοντας τα δίκτυά τους, εξαντλώντας τις πηγές χρηματοδότησής τους και εμποδίζοντας την προπαγάνδα ριζοσπαστικοποίησής τους».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι θα «ανοίξουν» 5.000 νέες θέσεις εργασίας στην αστυνομία, αλλά και 2.000 θέσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών και αποκάλυψε πως τους τελευταίους δώδεκα μήνες 200 ύποπτοι για τρομοκρατία εντοπίστηκαν και εμποδίστηκαν από τη γαλλική συνοριοφυλακή στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα για να μεταβούν σε Συρία ή Ιράκ. Ο πρόεδρος της χώρας εξήρε το έργο της αστυνομίας, των ειδικών δυνάμεων και του στρατού που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο ειδικά μετά τη φονική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα που συγκλόνισε τη Γαλλία.

Νωρίτερα οι γαλλικές αρχές είχαν ζητήσει από τους ανθρώπους που κατοικούν στα κτήρια πέριξ του αστυνομικού τμήματος να μείνουν εντός και να κλείσουν τα παράθυρά τους, ενώ εκλήθη μονάδα αντιμετώπισης βομβών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο άνδρας φέρει στο άψυχο πλέον σώμα του εκρηκτικά. Τελικά διαπιστώθηκε ότι ο νεαρός άνδρας φορούσε ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών. Ερωτηθείς εάν η ζώνη ήταν ψεύτικη, ο εκπρόσωπος απάντησε μονολεκτικά «Ναι».

Ο δράστης φέρεται να φώναξε, λίγο πριν χάσει τη ζωή του τη γνωστή φράση «Αλλάχου Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι Μεγάλος»), η οποία, αν και ιδιαίτερα κοινή μεταξύ των μουσουλμάνων, έχει συνδεθεί με τις τζιχαντιστικές επιθέσεις. Μάλιστα η δημοσιογράφος των New York Times, Anna Polonyi, δημοσίευσε μια φωτογραφία του άνδρα που κείτεται νεκρός έξω από το κτήριο της αστυνομίας, ενώ στη λεζάντα ανέφερε ότι δίπλα του βρίσκεται ένα ρομπότ που ελέγχει τη σορό για εκρηκτικά.

anna-tweet