Κίνα: "Περίεργες" εξαφανίσεις στον εκδοτικό κλάδο

Η μυστηριώδης εξαφάνιση πέντε εργαζομένων στον ίδιο εκδοτικό οίκο, γνωστό για την επικριτική του στάση απέναντι στην Κίνα, έχει σπείρει τον τρόμο στο Χονγκ Κονγκ, την πρώην αυτή βρετανική αποικία, όπου αρχίζει να παγιώνεται το αίσθημα ότι το Πεκίνο θέλει να αυξήσει την επιβολή του.

Τα βιβλιοπωλεία βγάζουν από τα ράφια τους τα έργα πολιτικού περιεχομένου, ενώ οι εκδότες και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στα οποία πωλούνται βιβλία που είναι απαγορευμένα στην ηπειρωτική χώρα αισθάνονται πλέον ότι απειλούνται.

Οι πέντε άνθρωποι που εξαφανίστηκαν εργάζονταν για τον οίκο Mighty Current, ο οποίος είναι γνωστός στο Χονγκ Κονγκ –τη βρετανική αποικία η κυριαρχία της οποίας πέρασε από την Βρετανία στην Κίνα το 1997– για τα όχι και τόσο φιλικά βιβλία του απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση. Όπως πιστεύεται, οι πέντε εξαφανισθέντες βρίσκονται στα χέρια των κινεζικών αρχών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περίπτωση του 65χρονου εκδότη Λι Μπο, του τελευταίου που αγνοείται. Και αυτό γιατί ο Λι Μπο εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στο Χονγκ Κονγκ, σε αντίθεση με τους τέσσερις άλλους.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ήρθαν στο Χονγκ Κονγκ για να αρπάξουν κάποιον. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιν Ζονγκ, ο οποίος εκδίδει έργα που είναι απαγορευμένα στην Κίνα.

“Αν αυτό γίνει ο κανόνας και μπορούν να απαγάγουν εδώ ανθρώπους όποτε νά’ναι (…) αυτό θα είναι ένα μεγάλο χαστούκι”, σημείωσε.

Οι τρεις εξαφανίστηκαν ενώ βρισκόντουσαν στη νότια Κίνα, ενώ ο τέταρτος στην Ταϊλάνδη.

“Ως ελεύθερη κοινωνία, θα πρέπει να προσφέρουμε ένα ελεύθερο βήμα για να μπορούν να εκφραστούν διαφορετικές φωνές”, συμπλήρωσε επίσης ο Πολ Τανγκ, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου People’s Recreation Community, το οποίο προτείνει στους αναγνώστες του τίτλους που είναι απαγορευμένοι στην Κίνα, όπως άλλωστε και καμιά δεκαριά ακόμη βιβλιοπωλεία του Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για “λευκή τρομοκρατία. Κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσει αυτό”, πρόσθεσε.

Οι βουλευτές που είναι υπέρμαχοι της δημοκρατίας έχουν εξοργιστεί, όπως άλλωστε και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που πιστεύουν ότι ο Λι έχει απαχθεί από το Πεκίνο. Η Κίνα καταπατεί την αρχή της “μιας χώρας, δύο συστήματα”, καταγγέλλουν.

Η Κίνα και η Βρετανία συμφώνησαν όταν μεταβιβάστηκε η κυριαρχία της περιοχής αυτής στο Πεκίνο να διατηρηθεί για 50 χρόνια ο τρόπος ζωής και οι ελευθερίες που ίσχυαν στο Χονγκ Κονγκ όταν ήταν βρετανική αποικία: οι κινεζικές υπηρεσίες ασφάλειας δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή.

Η εξαφάνιση των πέντε ανθρώπων ενισχύει ωστόσο την πεποίθηση ότι μεγαλώνει η επιθυμία επέμβασης του Πεκίνου στην πολιτική ή την εκπαίδευση.

Το 2014 δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης.

Πρόσφατα εξάλλου πολλές φωνές κατήγγειλαν “πολιτικούς” διορισμούς στα πανεπιστήμια.

Αν επαληθευτεί η υποψία ότι ο Λι απήχθη, “αυτό θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θέλει πια να δείχνει την παραμικρή ανοχή σε ο,τιδήποτε θα μπορούσε να τη φέρει σε αμηχανία”, δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής και υπέρμαχος της δημοκρατίας Κουόκ Κα Κι. “Αν το ανεχθούμε αυτό, θα γίνουν κι άλλα προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πούμε όχι”, κατέληξε.

Οι εξαφανισθέντες εργάζονταν σε ένα πολύ μικρό βιβλιοπωλείο στο Causeway Bay, έναν από τους εμπορικούς ναούς του Χονγκ Κονγκ. Σε αυτό μπορούσε κανείς να βρει πληθώρα βιβλίων για τα παρασκήνια της κινεζικής εξουσίας, την ιδιωτική ζωή ηγετών και τα πιθανολογούμενα σκάνδαλα διαφθοράς.

Το κατάστημα είναι κλειστό εδώ και πολλές ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές από τον τομέα των εκδόσεων και των πωλήσεων βιβλίων, οι περισσότεροι πελάτες που επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία αυτού του είδους προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα και είναι συνηθισμένοι πολίτες ή στελέχη του κόμματος που διψούν για πληροφορίες για τα μυστικά του κράτους.

Στο βιβλιοπωλείο του Τανγκ, οι πελάτες μπορούν να ξεφυλλίσουν στοίβες βιβλία με τίτλους που είναι μερικές φορές ακόμη και προκλητικοί, όπως: “Η μυστική ερωτική ζωή του Τσου Εν Λάι”, πρώην πρωθυπουργού της Κίνας.

“Ο λαός του Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να απολαμβάνει τις ελευθερίες αυτές”, σχολίασε ένας πελάτης. “Αυτό που συνέβη αποδεικνύει ότι η υπόσχεση των 50 ετών είναι μόνον ένα σλόγκαν”, πρόσθεσε.

Ορισμένοι βιβλιοπώλες έχουν φοβηθεί τόσο πολύ που έχουν ήδη αποσύρει τα επίμαχα βιβλία από τα ράφια τους. “Δεν τα πουλάμε πια. Πήραμε το μήνυμα”, εξήγησε μια πηγή από τα καταστήματα της αλυσίδας Page One.

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο σοκ για τον Τανγκ. “Τα χρειαζόμαστε τα βιβλία αυτά που δίνουν τροφή για σκέψη σε αυτούς που δεν έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν. Αλλά αν κάποιος μου πει κάποια μέρα ότι κινδυνεύει η προσωπική μου ασφάλεια, δεν θα έχω άλλη επιλογή από το να σταματήσω”, είπε.

Πηγή: imerisia.gr