Σουδάν και Μπαχρέιν διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν διακόπτει και το Μπαχρέιν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΝΑ, μία ημέρα μετά από αντίστοιχη κίνηση της Σαουδικής Αραβίας. Την Κυριακή η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις με το Ιράν, τον περιφερειακό αντίπαλό της, αφού ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της, εξοργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει τον επιφανή σιίτη κληρικό Νιμρ αλ-Νιμρ. Το Ιράν είναι η κύρια σιιτική δύναμη.

«Το Μπαχρέιν αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και καλεί όλα τα μέλη της αποστολής του να εγκαταλείψουν το βασίλειο εντός 48 ωρών» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν.

Την ίδια ώρα το Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία αλλού στο Ιράν. “Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ, η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν”, αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ρωσία: Προσφέρεται ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ιράν-Σ.Αραβίας

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής, για να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η Γαλλία κάνει έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να αποκλιμακωθεί η ένταση. «Ως φίλοι είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε, αν ζητηθεί, διαμεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση των υφιστάμενων διαφωνιών και οποιωνδήποτε νέων προκύψουν μεταξύ των δύο αυτών χωρών» ανέφερε στο πρακτορείο RIA πηγή που επικαλείται από το ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών.

Η πηγή υπογράμμισε επίσης πως η Μόσχα αναμένει από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις συνομιλίες της Βιέννης για τη Συρία. Την ίδια ώρα, το Παρίσι καλεί τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους ένταση. «Πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση σε σχέση με όσα συμβαίνουν ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία καλεί τις δύο πλευρές να χαμηλώσυον τους τόνους».