SPD: Να στηθεί ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας

Η αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι για τους Γερμανούς ο σημαντικότερος στόχος για φέτος. Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της κυριακάτικης BILD το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί αυτό το ζήτημα ως το σοβαρότερο μεταξύ άλλων εννέα. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο Παν. Κουπαράνης στην Deutsche Welle, ακολουθούν θέματα όπως η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, η κλιματική, η σταθερότητα του ευρώ, ίσοι μισθοί για γυναίκες και άνδρες και μόλις στην ένατη και προτελευταία θέση η μείωση του αριθμού των προσφύγων.

Αδύναμος κρίκος η συνεργασία μεταξύ κρατών – μελών

Σε ότι αφορά το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί τους Γερμανούς οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου κατά το πρότυπο του γερμανικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας (BKA). Σε αυτό συνεργάζονται οι κεντρικές αρχές ασφαλείας με αυτές των κρατιδίων και ανταλλάσσουν σε συστηματική βάση πληροφορίες αλλά και «εικόνες των καταστάσεων» που επικρατούν. Όπως δηλώνει στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα εσωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Μπούργχκαρτ Λίσκα, η αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου προκύπτει από το γεγονός ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών αποτελεί αδύναμο κρίκο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εν ανάγκη η λειτουργία αυτού του κέντρου θα πρέπει να ξεκινήσει με τη συμμετοχή ορισμένων μόνον κρατών – μελών της ΕΕ.

Και ηλεκτρονικό βραχιόλι

Μιλώντας με την ίδια εφημερίδα ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής και ασφάλειας των Χριστιανοδημοκρατών, Στέφαν Μάιερ, ζητά την παρακολούθηση των ισλαμιστών που συνιστούν απειλή με ηλεκτρονικά βραχιόλια. Ειδάλλως, οι γερμανικές αρχές δεν είναι σε θέση να τους παρακολουθούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Σύμφωνα με τον κ. Μάιερ, ο αριθμός των τζιχαντιστών στη Γερμανία που θεωρούνται ικανοί να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικό χτύπημα ανέρχεται στους 420.