Αντιδρούν οι Βρετανοί στην κατασκευή προσφυγικού καταυλισμού από τη Γαλλία

Την κατασκευή του πρώτου της προσφυγικού καταυλισμού από το 2002 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γαλλίας με την Βρετανία να εκφράζει φόβους ότι με την κίνηση αυτή θα ενισχυθεί η προσφυγική κρίση προς το έδαφός της. Όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλείται το protothema.gr, πρόκειται για το πρώτο επίσημο στρατόπεδο προσφύγων που θα κατασκευαστεί στα βόρεια της χώρας του Φρανσουά Ολάντ τα τελευταία  13 χρόνια.

Ο προσφυγικός καταυλισμός θα ανεγερθεί στην περιοχή Grande Synthe, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις βρετανικές ακτές. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Παρισίων ανακοίνωσαν ότι , το κόστος του προσφυγικού καταυλισμού που υπολογίζεται σε 1,3 εκατομμύρια ευρώ θα το επιφορτιστεί η γαλλική κυβέρνηση. Αναφορικά με την χωρητικότητά του, θα μπορεί να φιλοξενήσει από 2.500 έως 3.000 πρόσφυγες, όπως διευκρινίζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Οι εργασίες του καταυλισμού θα ξεκινήσουν άμεσα έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, πολλοί Βρετανοί βουλευτές εκφράζουν φόβους υποστηρίζοντας ότι, η κατασκευή του θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων που θα προτιμήσουν να εγκατασταθούν στο βρετανικό έδαφος απ΄ότι στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, το Λονδίνο δεν ερωτήθηκε καν για την απόφαση των γαλλικών αρχών να ανοίξουν τον πρώτο επίσημο προσφυγικό καταυλισμό στη Γαλλία από τότε που έβαλε λουκέτο το «Sangatte»το 2002 στην περιοχή του Καλαί. To γεγονός ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου δεν ερωτήθηκε από το Παρίσι για αυτή την πρωτοβουλία της, αναμένεται να διαταράξει την σχέση των δύο χωρών, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.