Δημοσιογράφος όμηρος του ISIS αποκαλύπτει τον τρόπο διάλυσής του

Γάλλος δημοσιογράφος, τον οποίο κρατούσαν όμηρο επί 10 μήνες, περιγράφει το μόνο τρόπο μέσω του οποίου θα μπορούσε να εξοντωθεί η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Nicolas Henin ο οποίος έχει ταχθεί κατά των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία λέγοντας ότι αποτελούν μια «παγίδα» για τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και όσες άλλες χώρες συμμετέχουν στο συνασπισμό.

Σε συνέντευξη που έδωσε μαζί με την οργάνωση «The Syria Campaign», όπως μεταφέρει ο Independent, ο Nicolas Henin ανέπτυξε τη στρατηγική με την οποία, κατά τη γνώμη του, πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατική οργάνωση. Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα μέρη όπου έχει στην κατοχή της η αντιπολίτευση στη Συρία. Ο Henin είχε περιγράψει νωρίτερα τις συνθήκες της ομηρίας του στη Συρία και πώς ο Βρετανός Mohammed Emwazi, γνωστός ως Τζιχάντι Τζον, ήταν μεταξύ εκείνων που τον υπέβαλαν σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.

«Οι βομβαρδισμοί κατά του ISIS είναι μια παγίδα», είπε ο Γάλλος δημοσιογράφος και πρόσθεσε: «Ο νικητής αυτού του πολέμου δεν θα είναι η πλευρά εκείνη που έχει το νεότερο, τον ακριβότερο και πιο προηγμένο οπλισμό, αλλά εκείνη που θα κατορθώσει να κερδίσει το λαό και να τον πάρει με το μέρος της». Σαν παράδειγμα για το πώς η διεθνής κοινότητα έχει απαντήσει στο ISIS δυναμικά και δημιουργώντας του πραγματικό πρόβλημα, έφερε αυτό της υποδοχής των προσφύγων από την Ευρώπη. Η προσφορά στέγης σε μουσουλμάνους πρόσφυγες είναι ένα «χτύπημα στο ISIS», είπε.

«Εκατοντάδες από τους χιλιάδες πρόσφυγες αφήνουν τη μουσουλμανική γη τους, που είναι κάτι σαν όνειρο για το ISIS, και φεύγουν για να κατευθυνθούν στη γη των ” απίστων”; Αυτός είναι και ο λόγος, πιθανότατα που έκαναν τις επιθέσεις στο Παρίσι. Για να μας κάνουν να κλείσουμε τα σύνορά μας και ίσως, κάτι ακόμη πιο σημαντικό, το μυαλό μας», εξήγησε ο Henin, όπως αναφέρει το iefimerida και συμπλήρωσε: «Οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο συνασπισμό δεν πληγώνει τους μαχητές του ISIS, αλλά ωθεί τους ανθρώπους στα χέρια των τζιχαντιστών».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε και είναι πραγματικά το κλειδί είναι να εμπλέξουμε τους ντόπιους. Από την ελπίδα που οι άνθρωποι θα έχουν την ελπίδα της πολιτικής λύσης του προβλήματός τους, το Ισλαμικό Κράτος θα καταρρεύσει από μόνο του. Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να κάνουμε το ISIS να χάσει εδάφη πολύ γρήγορα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει ότι όλες οι περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή αντιπολίτευση πρέπει να είναι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων για όλους. Η παροχή ασφαλείας στους ανθρώπους θα ήταν καταστροφικό για το ISIS. Σε αυτό πρέπει αν επικεντρωθεί η διεθνής κοινότητα.

Γιατί κάνουμε τόσο μεγάλα λάθη; Γιατί οι άνθρωποι παρεξηγούν το όραμα του ISIS; Απλά ενισχύουμε τους εχθρούς μας όταν τροφοδοτούμε τη μιζέρια και την καταστροφή των ντόπιων», προσέθεσε.

Ο κ. Henin είναι δημοσιογράφος που δούλευε στο Ιράκ και στη Συρία τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του. Κρατήθηκε επί μήνες ως όμηρος από τους τζιχαντιστές σε ένα υπόγειο κελί μαζί με άλλους συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμε Φόλεϊ ο οποίος αργότερα εκτελέστηκε. O Henin αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των απαγωγέων του. Για την εμπειρία του αυτή έγραψε βιβλίο το Jihad Academy, το οποίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά τον περασμένο μήνα. Τη συνέντευξη στην οποία περιέγραψε το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το ISIS την έδωσε στις αρχές αυτού του μήνα.

a

b

Nicolas Henin is greeted by his family in April 2014.