Πεδίο κανονικής μάχης οι κουρδικές πόλεις στην ανατολική Τουρκία

Διαστάσεις αστικού πολέμου έχουν λάβει οι συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία με τον στρατό να ισοπεδώνει κουρδικές πόλεις στις κλιμακούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών ανταρτών του PKK. Τεράστιες είναι οι υλικές καταστροφές στις ατομικές περιουσίες και την υποδομή των πόλεων που εγκαταλείπονται από τους κατοίκου, όπως σημειώνει το in.gr.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Νταβούτογλου κατηγορεί τον αρχηγό του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς για «προδοσία» μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα -η οποία έχει επίγνωση της ευαισθησίας της Άγκυρας για οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της Ρωσίας και Κούρδων πολιτικών.

Πεδία των συγκρούσεων είναι πλέον οι ίδιες οι πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας Τζίζρε, Συλώπη και η συνοικία του Σουρ στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι μάχες είναι καθημερινές στο εσωτερικό των πόλεων όπου το PKK έχει στήσει οδοφράγματα και έχει ανοίξει χαντάκια για να εμποδίσει τη διέλευση του στρατού με άρματα μάχης. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί επιχειρούν από κοινού με στρατιώτες με την υποστήριξη αρμάτων μάχης.

Μέχρι στιγμής τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 168 μέλη του PKK, αρκετοί στρατιώτες και άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και ανυπολόγιστες είναι οι υλικές καταστροφές στις ατομικές περιουσίες και την υποδομή των πόλεων, αναφέρει σχετικά η Deutche Welle.

Σύμφωνα με το δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ πάνω από χίλια σπίτια έχουν καταστραφεί μόνο στην κουρδική πόλη κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις. Σε πολλές πόλεις παραμένει σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας και σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα μέχρι να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη.

Σε εικόνες και βίντεο φαίνονται βομβαρδισμένες κατοικίες, εισβολές σε σπίτια από ειδικές δυνάμεις και φάλαγγες αρμάτων μάχης στους κεντρικούς δρόμους των τουρκικών πόλεων.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε την Πέμπτη για «προδοσία» τον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τονίζοντας ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς χρησιμοποίησε το ταξίδι του στη Μόσχα προκειμένου να καταδικάσει την κατάρριψη από την Άγκυρα ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου πάνω από τη Συρία.

Ο Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), συναντήθηκε, όπως αναφέρει το in.gr, με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη στη Μόσχα και επέκρινε την Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κοντά στα σύνορα με τη Συρία τον περασμένο μήνα. Η Μόσχα αρνείται ότι το αεροσκάφος της είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο.

«Παίρνουν το μέρος οιουδήποτε με τον οποίον η Τουρκία αντιμετωπίζει μια κρίση. Ο Ντεμιρτάς είπε στη Μόσχα ότι η κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού αεροσκάφους ήταν λάθος, αυτό είναι απολύτως επαίσχυντο και προδοσία» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Άγκυρα. «Κύριο καθήκον μας είναι να υψώσουμε τη φωνή μας κατά της ρωσικής σκληρότητας. Η υποστήριξη της Ρωσίας ενώ σκοτώνει αμάχους στη Συρία είναι προδοσία όχι μόνο για τη χώρα αυτή αλλά και για την ανθρωπότητα» ανέφερε.

Κούρδοι πολιτικοί κατηγορούν την Άγκυρα ότι επικεντρώνει τις στρατιωτικές της προσπάθειες κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και στη Συρία και δεν αναλαμβάνει δράση κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Ρωσία, η οποία επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της στις 24 Νοεμβρίου, επικρίνει έντονα τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η Μόσχα έχει επίγνωση της ευαισθησίας της Άγκυρας για οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της Μόσχας και κούρδων πολιτικών.

Ο Ερντογάν κατηγορεί το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, για διασυνδέσεις με τους ένοπλους κούρδους αντάρτες που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική χώρα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον Ντεμιρτάς ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τους Κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.