Δραματική αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ιαπωνίας λόγω Κίνας

Δραματικά αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες η Ιαπωνία, εξαιτίας της κινεζικής απειλής, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιαπωνική οικονομία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε χθες αμυντικές δαπάνες ύψους 28 δισ. λιρών στον νέο προϋπολογισμό, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 1,5% φέτος και θα ξεπεράσουν τα 28 δισ. λίρες. Σύμφωνα με τον «Guardian» είναι η τέταρτη φορά που αυξάνει τον προϋπολογισμό για στρατιωτικές δαπάνες ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Σίντζο Άμπες, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Στη λίστα των προμηθειών μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται 17 ελικόπτερα για ναυτική περιπολία τύπου SH-60Κ, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk, έξι μαχητικά στλεθ F-35 και τέσσερα αεροσκάφη περιστρεφόμενου στροφείου V-22 Osprey.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Κίνα και Ιαπωνία έχουν έρθει σε διαμάχη λόγω της αμφισβήτησης από την Κίνα των ιαπωνικών νησιών Σενκάκου, στην Κινεζική θάλασσα, στην θαλάσσια περιοχή των οποίων, όμως, υπάρχουν ενδείξεις πως υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.