Στο πλευρό των Τούρκων Εκδοτών η Διεθνής Ένωση ενάντια στην «κατάφωρη λογοκρισία»

Η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (IPA) εξέφρασε την Τρίτη την υποστήριξή της στην Ένωση Εκδοτών της Τουρκίας (TPA), η οποία κατήγγειλε το καθεστώς «κατάφωρης» λογοκρισίας το οποίο επιβάλλεται στην Τουρκία.

Τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή να αποσυρθούν από τα ράφια των βιβλιοπωλείων τα βιβλία τριών Τούρκων δημοσιογράφων, ενώ ένας άλλος δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε ένα «τιμωρητικό» πρόστιμο διότι φέρεται να δυσφήμισε έναν υπουργό, υπενθυμίζει η IPA, η έδρα της οποίας είναι η Γενεύη, σε ανακοίνωσε που εξέδωσε, όπως αναφέρει το imerisia.gr.

Στην πραγματικότητα, προστίθεται στην ανακοίνωση της IPA, τα βιβλία των Χασάν Τζεμάλ, Τουγτσέ Ταταρί και Μισλίμ Γιουτζέλ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία απλά και μόνο επειδή βρέθηκαν στην κατοχή προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν σε πολιτικά κόμματα που έχουν τεθεί εκτός νόμου.

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι συγγραφείς δεν είναι τρομοκράτες και ότι πολύ περισσότερο δεν έγραψαν έργα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων», σχολίασε ο πρόεδρος της TPA, Μετίν Τζελάλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της IPA.

«Οι αποφάσεις αυτές αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά πόσο το σημερινό καθεστώς φοβάται τις λέξεις, διότι συνειδητοποιεί ότι τα βιβλία είναι πιο δυνατά από τα όπλα», συνέχισε ο Τζελάλ.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε ο ίδιος, οι δικαστικές αποφάσεις αυτές «καταφέρνουν πλήγμα στην εμπιστοσύνη μας στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και συμβάλλουν μόνο στη διαιώνιση της επιδεινούμενης ατμόσφαιρας βίας και καταπίεσης στη χώρα μας».

Ο γενικός γραμματέας της IPA Χοσέ Μποργκίνο εκτίμησε από τη δική του πλευρά ότι «αυτές οι επικίνδυνες ενέργειες των τουρκικών αρχών, οι οποίες προστίθενται στις συλλήψεις τον Νοέμβριο των δύο εξεχόντων δημοσιογράφων Τζαν Ντιουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, συνάδουν με ένα καθεστώς που θέλει απελπισμένα να αποφύγει κάθε εξέταση των ενεργειών του σε βάθος και κάθε κριτική».

Το πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε στον Αχμέτ Σικ διότι φέρεται να δυσφήμισε σε ένα βιβλίο του τον υπουργό Μεταφορών, Θαλάσσιων Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι «άλλη μια άγαρμπη προσπάθεια λογοκρισίας και εκφοβισμού η οποία απλά γελοιοποιεί την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκική δικαιοσύνη», έκρινε ο Μποργκίνο.

Ήδη τον Σεπτέμβριο η IPA είχε επικρίνει έντονα την κυβέρνηση στην Άγκυρα, μετά τον εμπρησμό σε μια βιβλιοθήκη.

Η Διεθνής Ένωση Εκδοτών είναι μια οργάνωση που προωθεί και υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του τομέα των εκδόσεων και μάχεται εναντίον της λογοκρισίας.