Από Φέργκιουσον – Νέα Υόρκη: νέα απαλλαγή λευκού αστυνομικού για δολοφονία Αφροαμερικανού

Στην Νέα Υόρκη μεταφέρεται η ένταση και η οργή της αφροαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ μετά την απόφαση επιτροπής ενόρκων να μην παραπέμψει στη δικαιοσύνη τον λευκό αστυνομικό Ντέιβιντ Πανταλέο, ο οποίος σκότωσε με κεφαλοκλείδωμα, τον περασμένο Ιούλιο, τον 43χρονο αφροαμερικανικό Έρικ Γκάρνερ, πατέρα έξι παιδιών, στην προσπάθειά του να τον συλλάβει επειδή πουλούσε παρανόμως τσιγάρα.

Ο ιατροδικαστής έκανε λόγο για ανθρωποκτονία που προκλήθηκε λόγω της πίεσης του κεφαλιού του Γκάρνερ στο στήθος του, γεγονός που απέβη μοιραίο λόγω του ότι ήταν υπέρβαρος και είχε και άσθμα. Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Ιούλιο.

Η νέα αυτή απόφαση απαλλαγής έρχεται ενώ οι ΗΠΑ «βράζουν» από οργή για την αντίστοιχη αθώωση του λευκού αστυνομικού που δολοφόνησε τον 18χρονο αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι τον Αύγουστο, η οποία πυροδότησε κύμα βίας και ταραχών κυρίως στο Μιζούρι αλλά και πλήθος διαδηλώσεων σε σειρά άλλων πόλεων.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού καθώς ήδη προγραμματίζονταν μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης ενώ ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο απυήθηνε έκκληση για ειρηνικές αντιδράσεις και ακύρωνε τις δημόσιες εορταστικές του εμφανίσεις καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο μεγάλη δοκιμασία της θητείας του από την έναρξη της τον Ιανουάριο μέχρι τώρα.

Χωρίς ν΄αναφερθεί στη συγκεκριμένη απόφαση ο πρόεδρος Ομπάμα προχώρησε σε νέα παρέμβαση σημειώνοντας ότι ορισμένες μειονοτικές κοινότητες στις ΗΠΑ νιώθουν ότι η εφαρμογή του νόμου δεν είναι δίκαιη όταν τους αφορά και ότι πρέπει ν’ αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι μόνο μεταξύ 2009 και 2013 έχουν γίνει τουλάχιστον 5.400 καταγγελίες για άσκηση σοβαρής φυσικής βίας από αστυνομικούς. Κατά τις ίδιες οργανώσεις, οι μέθοδοι που έχουν καταγραφεί ότι χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί για να ασκήσουν βία είναι να χτυπήσουν κάποιον με γκόμπ, με ραδιόφωνο (!), με όπλο, με φακό, με άλλο αιχμηρό αντικείμενο, να τον χτυπήσουν με όχημα, να τον σύρουν, να τον τραβήξουν, να τον σπρώξουν βίαια, να τον δείρουν, να τον γρονθοκοπήσουν, να τον κλωτσήσουν, να τον χαστουκίσουν ακόμη και αν τον δαγκώσουν.

Στις 5.197 εξ αυτών των περιπτώσεων, τα συμβούλια ενόρκων έκριναν ότι ναι μεν ασκήθηκε υπερβολική βία αλλά ήταν απαραίτητη.