Σκόπια: Αλβανόφωνοι κατά Γκρούεφσκι για την ατμοσφαιρική μόλυνση στο Τέτοβο

«Ο Γκρούεφσκι δολοφονεί το Τέτοβο». Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα των χιλιάδων αλβανόφωνων διαδηλωτών στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ΠΓΔΜ, το Τέτοβο, που κατοικείται κυρίως από αλβανόφωνους. Οι διαδηλώσεις που γίνονται εδώ και μια εβδομάδα είναι οι μαζικότερες εδώ και πολλά χρόνια, ίσως από την εποχή του εμφυλίου Σλαβόφωνων και Αλβανόφωνων στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Όμως δεν γίνονται για ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα αλλά για ένα…οικολογικό και στην διοργάνωσή τους πρωτοστατούν οικολογικές οργανώσεις. Έχουν να κάνουν με την μεγάλη ατμοσφαιρική  ρύπανση εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο, με τα όρια των ρύπων να εμφανίζουν δεκαπλάσιες συγκεντρώσεις  από το κανονικό-γίνεται λόγος ακόμη και για εικοσαπλάσιες-με αποτέλεσμα να κλείσουν τα σχολεία και να περιοριστεί η κυκλοφορία του κόσμου στους δρόμους. Μάλιστα, τα στοιχεία της ρύπανσης-μόλυνσης κάνουν το Τέτοβο να έχει αναρριχηθεί παγκοσμίως στην πρώτη θέση της πιο μολυσμένης πόλης στον κόσμο, αναφέρει το ethnos.gr.

Οι διαδηλωτές στρέφονται μάλιστα τόσο κατά την κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφσκι την οποία κατηγορούν για κακό σχεδιασμό και απραξία αλλά και κατά της δημοτικής αρχής του Τέτοβο την οποία ελέγχουν Αλβανοί.  Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους της πόλης και κατέλαβαν ειρηνικά την κεντρική πλατεία. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και τις προηγούμενες ημέρες , αλλά η κυβέρνηση δείχνει  να έχει σηκώσει τα χέρια της αδυνατώντας να δώσει λύση.  Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που οργάνωσαν την μεγάλη σημερινή συγκέντρωση δήλωσαν ότι δίνουν διορία μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου στην κυβέρνηση ώστε να πάρει άμεσα μέτρα τόσος έκτακτα όσο και μακροπρόθεσμα  για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Σε άλλη περίπτωση θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και θα διαδηλώνουν κατά χιλιάδες στην ίδια την πρωτεύουσα τα Σκόπια.