Χτύπημα στις οικονομικές πηγές του ISIS

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού – σε μια σπανιότατη αν όχι μοναδική στιγμή στην ιστορία – η Ρωσία και οι ΗΠΑ, με στόχο τη διάλυση των οικονομικών πόρων και στηριγμάτων του Ισλαμικού Κράτους.

Το ψήφισμα, όπως αναφέρει ο skai.gr, καλεί όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να δράσουν «με περισσότερο δυναμισμό και αποφασιστικότητα» ώστε να στερήσουν από τους τζιχαντιστές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που εκμεταλλεύονται ώστε να χρηματοδοτήσουν τον ιερό πόλεμο που έχουν κηρύξει.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος για πρώτη φορά οι Υπουργοί Οικονομικών των 15 κρατών που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων – όπως «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου – σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο υποστηρίζει τους τζιχαντιστές ή παρακλάδια τους.

Το ψήφισμα ζητά από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ να είναι πιο ενεργές στην κατάθεση ονομάτων προσώπων ή εταιρειών που θα πρέπει να υποστούν κυρώσεις. Παράλληλα, αναφέρεται πως υπάρχει «αυξανόμενη ανησυχία» για τη μη εφαρμογή υφιστάμενων κυρώσεων από διάφορα κράτη.

Καλεί ακόμα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να αναφέρουν εντός 120 ημερών τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει ώστε να περιορίσουν τη χρηματοδότηση του ISIS. Τέλος, με το ψήφισμα ανατίθεται στον γενικό γραμματέα Μπαν Κι-μουν η σύνταξη έκθεσης «στρατηγικού επιπέδου» πάνω στις πηγές χρηματοδότησης του ISIS, η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί σε 45 μέρες,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως το ISIS έχει έως σήμερα αποκομίσει μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολάρια από τη λεηλασία τραπεζικών θυρίδων στη Συρία και το Ιράκ, και ακόμα 500 εκατ. δολάρια από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί τη σταθερή πηγή εσόδων για την οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους έχουν εσχάτως εντατικοποιήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των πετρελαϊκών υποδομών των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία.

Βάση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι παλαιότερο ψήφισμα που υιοθετήθηκε το 1999 και είχε ως στόχο να καταστρέψει οικονομικά την αλ-Κάιντα, αν και είναι κοινώς αποδεκτό πως το ISIS διαθέτει ένα σαφώς πιο πολύπλοκο δίκτυο άντλησης πόρων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση.