Τυνησία: Πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Μοχάμεντ Μπουαζίζι

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, του 26χρονου Τυνήσιου μικροπωλητή που αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δημαρχείο της πόλης Σίντι Μπουζίντ εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την διαμαρτυρία του στην αστυνομική διαφθορά κάνοντας μια πράξη που είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Την αυτοκτονία του ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Τυνησία, οι οποίες παρά την απόπειρα του καθεστώτος να της καταστείλει βίαια απέδωσαν καρπούς και οδήγησαν στην πτώση του επί 20 χρόνια Προέδρου της χώρας, Μπεν Άλι, ο οποίος την τελευταία στιγμή πρόλαβε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ωστόσο η χώρα δεν έχει βρει μέχρι στιγμής την ορθή πορεία προς την ανάπτυξη, τα προβλήματα παραμένουν καθώς επίσης το υψηλό ποσοστό ανεργίας αλλά και η διαφθορά. Οι πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να βρουν λύσεις, ενώ οι τρομοκρατικές ενέργειες έχουν μειώσει αισθητά και την τουριστική κίνηση.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του 26χρονου που αυτοπυρπολήθηκε οι κάτοικοι λένε πως οι ζωές τους δεν άλλαξαν προς το καλύτερο από την εποχή που επαναστάτησαν. Είναι χαρακτηριστικό πως δύο χρόνια μετά τον θάνατο του 26χρονου, οι Τυνήσιοι συνέχισαν να κάνουν πορείες καθώς δεν είχε αλλάξει τίποτα ως προς τη διαφθορά και την ανεργία. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2012 πραγματοποίησαν πορεία 250 χιλιομέτρων από την πόλη τους προς την Τύνιδα.

Νέοι Τυνήσιοι που μίλησαν σε διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως οι νέοι νιώθουν πως έχουν εξαιρεθεί από τις όποιες θετικές εξελίξεις μπορεί να υπάρχουν, το κράτος τους αγνοεί και τους βάζει στο περιθώριο. “Αγνοήθηκαν τα αιτήματά μας για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη”, λέει ένας εξ αυτών στο Al Jazeera. Το 2014 η ανεργία ήταν στο 16% να και εκτιμάται πως είναι υψηλότερη στην περιφέρεια της Τυνησίας και όχι στα αστικά κέντρα.

Πηγή: mega