Φοβάται για το μέλλον τo 55% των Γερμανών πολιτών

Αυξημένο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά είναι το ποσοστό των Γερμανών πολιτών (55%) που φοβάται για το μέλλον, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε χθες με τις σημαντικότερες ανησυχίες των Γερμανών να αφορούν τις ανθρωπιστικές κρίσεις και την τρομοκρατία.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος για τα ζητήματα του μέλλοντος, το οποίο και διεξήγαγε την έρευνα, ανέφερε ότι «η τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση (σ.σ. των προσφύγων) και ο εντεινόμενος φόβος για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών (σ.σ. στο έδαφος της Γερμανίας) ανησυχεί βαθιά τον πληθυσμό και δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσο θετικό θα είναι το μέλλον».

Μάλιστα το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι ανησυχεί είναι ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ των προσώπων που είναι πάνω από 55 ετών, με το 64% εξ’ αυτών να λέει πως ανησυχεί για το τι θα φέρει το 2016, ενώ στο ηλικιακό φάσμα 35-54 ετών του πληθυσμού της Γερμανίας μειώνεται στο 56%. Τα στοιχεία αυτά πάντως καταγράφουν μια καθαρή άνοδο σε σχέση με το 2014, όταν μόλις το 31% από το σύνολο των ανθρώπων που είχαν ερωτηθεί σχετικά απάντησαν πως φοβούνται για το μέλλον, κι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με το 2013 (28%). Οι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον παραμένουν οι πολίτες στο ηλικιακό φάσμα 14-34 ετών, εκ των οποίων μόλις το 42% ανέφερε πως φοβάται για αυτό.

Επιπλέον μια ακόμη αιτία ανησυχίας για τους Γερμανούς πολίτες αποτελεί το οικονομικό περιβάλλον καθώς το 79% των προσώπων που ερωτήθηκαν (από 66% το 2014) θεωρεί ότι τα οικονομικά προβλήματα θα ενταθούν την επόμενη χρονιά, παρά το γεγονός πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. αναπτύσσεται «ρωμαλέα και τα προγνωστικά προβλέπουν (για το 2016) σταθερή οικονομική ανάπτυξη», επισήμανε ακόμη ο κ. Ράινχαρτ.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, διάφορες κρίσεις -το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, το ζήτημα των προσφύγων- ρίχνουν το ηθικό των Γερμανών καθώς το 70% εξ αυτών αναμένει πως οι διαφορές στους κόλπους της Ε.Ε. θα ενταθούν το 2016 (το 2014, το 60% προέβλεπε το ίδιο για το 2015).

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 2.000 προσώπων ηλικίας 14 ετών και άνω. Τα αποτελέσματά της συνάδουν με εκείνα ερευνών του ινστιτούτου GfK: το μηνιαίο βαρόμετρο αυτού του ινστιτούτου για την εμπιστοσύνη στις τάξεις των καταναλωτών καταγράφει υποχώρηση επί τέσσερις συναπτούς μήνες από τον Αύγουστο. Ωστόσο όμως έρχονται σε διαμετρική αντίθεση με την αισιοδοξία που προβάλλει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ , η οποία σχεδόν κάθε εβδομάδα επαναλαμβάνει πως η χώρα της θα «τα καταφέρει»,καθώς θα πετύχει να εντάξει κοινωνικά όλους τους πρόσφυγες που έχει υποδεχθεί.