Αυξήθηκε ο αριθμός των τρομοκρατών στο διαδίκτυο

Σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την κυριαρχία των χωρών συνιστά η εξελιγμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση των συστημάτων ανέφερε ο ρώσος Πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και επεσήμανε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τρομοκρατών στο διαδίκτυο. Μιλώντας στις εργασίες του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου που αφορά το Διαδίκτυο, το οποίο πραγματοποιείται στην Κίνα, ο ρώσος Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες ελέγχουν ήδη τις τεχνολογίες, όπως διαπιστώθηκε άλλωστε στις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι.

Παράλληλα υποστήριξε ότι “έχουμε γίνει μάρτυρες της δημιουργίας νέων συστημάτων της απόλυτης ηλεκτρονικής παρακολούθησης”  και πρόσθεσε ότι τα συστήματα αυτά, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία, και δημιουργούν μία αντίδραση στην αλυσίδα της δυσπιστίας τροφοδοτώντας παράλληλα, την κούρσα των εξοπλισμών στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τα θέματα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο απαιτούν τη μέγιστη προσοχή της διεθνούς κοινότητας ωστόσο όμως διευκρίνισε ότι η ρύθμιση του διαδικτύου δεν πρέπει να εμποδίζει το πνεύμα της ελευθερίας, το οποίο χαρακτηρίζει το διαδίκτυο από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας του.

Ο ρώσος Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ελεύθερης λειτουργίας του διαδικτύου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν κάποιοι όροι για τη λειτουργία του και υπογράμμισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα των μεγάλων διεθνών φόρουμ, όπως ο ΟΗΕ, με βάση ιδίως τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφορικής στη Ρωσία, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρατήρησε ότι οι ρωσικές εταιρίες πληροφορικής έχουν αυξήσει σημαντικά την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές και εκτίμησε ότι «το συνολικό ποσό της ρωσικής οικονομίας του Διαδικτύου εκτιμάται σε περίπου 2,2% του ΑΕΠ».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κίνας, Χι Ζινπινγκ (Xi Jinping) υποστήριξε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που απαιτεί μία διεθνή απάντηση, προκειμένου το διαδίκτυο να γίνει πιο ανοικτό και ασφαλές.

Πηγή: skai