Η Ε.Ε. να δεχτεί στο μέλλον 50.000 πρόσφυγες αν η Τουρκία τηρήσει το Σχέδιο Δράσης

Τουλάχιστον 40.000 έως 50.000 πρόσφυγες θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί στο μέλλον από τα κέντρα φιλοξενίας της Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν θέτοντας ως προϋπόθεση, η Τουρκία να πληροί τους όρους που έχουν τεθεί από το Κοινό Σχέδιο Δράσης με την Ε.Ε.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο κ. Φάιμαν σημείωσε ότι «αν μελλοντικά η φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία λειτουργεί έτσι ώστε να έρχονται από εκεί μόνο λίγοι πρόσφυγες προς την Ε.Ε., θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να είναι έτοιμοι να δεχτούν με νόμιμο τρόπο περίπου 40-50.000 ανθρώπους, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» και τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί η προσφυγική ροή προς την Ευρώπη και επιπλέον η Ε.Ε. να πάρει κι άλλους πρόσφυγες από την Τουρκία».

Ο Αυστριακός Καγκελάριος κάλεσε ακόμη τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. να στηρίξουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία και κατέστησε σαφές ότι θα «πρέπει αν είναι δυνατόν να συμμετάσχουν όλες οι χώρες παίρνοντας πρόσφυγες από την Τουρκία. Αν μια χώρα της Ε.Ε. είναι πρόθυμη να πάρει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, θα μπορούσε κανείς τότε να σκεφτεί αυτή η χώρα να πρέπει να πάρει αναλογικά λιγότερους πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα».