Αρχίζουν τη Δευτέρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας-ΕΕ

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βράδυ της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες, κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη Σερβίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξαν τα πρώτα δύο κεφάλαια του ενταξιακού πλαισίου και έτσι ουσιαστικά ξεκίνησε η τελευταία φάση στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας. Πρόκειται για τα κεφάλαια 32 και 35, εκ των οποίων το πρώτο αφορά στον δημοσιονομικό έλεγχο και το δεύτερο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσοβο. Το κεφάλαιο 35 θα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και θα καθορίζει την πορεία ολόκληρης της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, εάν διαπιστωθεί στασιμότητα στην ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσοβο, θα μπορούν να διακοπούν και οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα ανοιχτά κεφάλαια.

Ως εκ τούτου, το Κόσοβο θα αποτελεί τη «Δαμόκλειο σπάθη» που θα αιωρείται απειλητικά πάνω από τη Σερβία καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία, είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. εφαρμόζει αυτήν την τακτική στη διαδικασία ένταξης κάποιας υποψήφιας χώρας. Δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν κάποιο κεφάλαιο να παραμένει ανοιχτό από την αρχή μέχρι το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η τακτική αυτή, εκτιμούν οι αναλυτές, αποτέλεσε μία συμβιβαστική φόρμουλα για να αρθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία εμπόδιζε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ζητώντας να ανοίξει πρώτα το κεφάλαιο 35 που αφορά το Κόσοβο και αφού κλείσει επιτυχώς να ακολουθήσουν όλα τα άλλα κεφάλαια. Η σερβική ηγεσία θεωρεί σημαντική την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων διότι ανακινείται η διαδικασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, που ήταν στάσιμη εδώ και δύο χρόνια εξαιτίας του ζητήματος του Κοσόβου.

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δηλώσεις εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κόσοβο δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2019 θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πηγή: ΑΜΠΕ