Αναμένοντας την "απολογία" της νεοναζίστριας Τσέπε

Μετά από 2,5 χρόνια σιωπής η μόνη επιζήσασα του φονικού νεοναζιστικού τρίο της οργάνωσης NSU θα μιλήσει διά του συνηγόρου της. Η δίκη που ξεκίνησε το 2013 δεν έχει δώσει απάντηση σε πολλά αγωνιώδη ερωτήματα.

Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο πατέρας μου, ο άνδρας μου, ο αδερφός μου; Γιατί εξερράγη η βόμβα δίπλα μας; Ερωτήματα σαν κι αυτά βασανίζουν ακόμη τους συγγενείς των αθώων θυμάτων και πολιτικούς ενάγοντες της δίκης εναντίον της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, που έχει στο ενεργητικό της τη δολοφονία 10 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους κι ενός Έλληνα, του Θεόδωρου Βουλγαρίδη .

Συμπληρώθηκαν 250 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας από το ξεκίνημα της δίκης τον Μάιο του 2013 εναντίον της Μπεάτε Τσέπε και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων της. Ωστόσο, η μοναδική επιζήσασα του σκληρού πυρήνα του νεοναζιστικού τρίο της NSU σιωπά επιδεικτικά. Δεν δόθηκε καμία απάντηση στο ερώτημα γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα θύματα -έμποροι, πωλητές, ιδιοκτήτες καταστημάτων. Οκτώ Τούρκοι, ένας Έλληνας και μία γερμανίδα αστυνομικός. Μετά τις ανθρωποκτονίες πολλοί απέδωσαν τις εκτελέσεις στην «τουρκική μαφία» ή σε εμπόρους ναρκωτικών, εγείροντας υποψίες για τους συγγενείς των θυμάτων. Αυτούς που σήμερα αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις ως πολιτικοί ενάγοντες σε δικαστήριο του Μονάχου.

Ποιοι αποτελούσαν όμως την οργάνωση NSU; Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, η βασική κατηγορούμενη Μπεάτε Τσέπε είχε στο πλευρό της δύο άνδρες, τον Ούβε Μούντλος και τον Ούβε Μπόνχαρντ. Όλοι τους ήταν επί σειρά ετών μέλη του ακροδεξιού χώρου, περνώντας το 1998 στην παρανομία. Πάντως ο δικηγόρος Μεχμέτ Νταϊμαγκιουλέρ, που έχει αναλάβει τις υποθέσεις δύο θυμάτων της οργάνωσης στη Νυρεμβέργη, καταγγέλλει ότι το τρίο των εξτρεμιστών είχε τουλάχιστον 28 άτομα που στήριζαν τη δράση του. Οι Μούντλος και Μπόνχαρντ, που θεωρούνται οι κύριοι δράστες της NSU, μετά από μια ληστεία σε τράπεζα του Άιζεναχ στο κρατίδιο της Θουριγγίας, εντοπίστηκαν νεκροί από σφαίρες σε τροχόσπιτο που καιγόταν.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία επέρριψε στην Μπεάτε Τσέπε ότι σχεδίασε από κοινού ανθρωποκτονίες, βομβιστικές επιθέσεις και ληστείες τραπεζών, συμμετέχοντας μεν σε αυτές ως συνεργός, παρέμενε ωστόσο κατά την εκτέλεση των πράξεων στη βάση της οργάνωσης, ένα διαμέρισμα στο Τσβίκαου της Σαξονίας. Μόνο σε μία ανθρωποκτονία φέρεται να βρισκόταν κοντά στον τόπο του εγκλήματος.

«Σε ό,τι αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο», εκτιμά ο δικηγόρος Σεμπάστιαν Σάρμερ, ο οποίος εκπροσωπεί μερίδα πολιτικών εναγόντων. Εκτίμησή του είναι ότι η Μπεάτε Τσέπε θα καταδικαστεί, μία εξέλιξη την οποία ελάχιστα θα επηρεάσει κατά τη γνώμη του η κατάθεση που σκοπεύει να κάνει αύριο μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής της. Στα χέρια των γερμανικών αρχών βρίσκεται ένα ευρύ φάσμα ενοποιητικών στοιχείων και αντικειμένων. Μεταξύ άλλων όπλα, οργανωτικό υλικό για τους τόπους των εγκλημάτων της οργάνωσης, ακόμη και άρθρα εφημερίδων για την τρομοκρατία της NSU, που βρέθηκαν στις στάχτες του κοινού διαμερίσματος των νεοναζιστών, το οποίο φέρεται να πυρπόλησε η Μπεάτε Τσέπε.

Πάντως η άποψη ότι η δράση της οργάνωσης ήταν αποκλειστικά έργο μιας τριάδας ανθρώπων που δρούσαν μεμονωμένα θεωρείται ολοένα πιο απίθανη. Κομβικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να είχε και η γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ένας πληροφοριοδότης της οποίας παρακολουθούσε παλαιότερα εκ του σύνεγγυς τη δράση του νεοναζιστικού τρίο. Ο δικηγόρος Μεχμέτ Νταϊμαγκιουλέρ επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η NSU, «η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ύψωσε τείχη σε όλα τα επίπεδα». Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, τον Νοέμβριο του 2011 στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος «έθεσαν αμέσως σε λειτουργία τους καταστροφείς εγγράφων». Τότε καταστράφηκαν έγγραφα που αφορούσαν πληροφοριοδότες της υπηρεσίας που κινούνταν στο περιβάλλον της ακροδεξιάς οργάνωσης Thüringer Heimatschutz, μέσα από την οποία ξεπήδησε η οργάνωση NSU.

Η Γκαμζέ Κουμπασίκ, που έχασε τον πατέρα της Μεχμέτ στο περίπτερό του στο Ντόρτμουντ από σφαίρες της NSU, δεν περιμένει ότι τα όσα θα πει αύριο η Μπεάτε Τσέπε θα συμβάλουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Φοβάμαι ότι θέλει να σώσει μόνο το τομάρι της», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Τον πήχυ των προσδοκιών χαμηλώνουν όμως και νομικοί επιστήμονες, δεδομένου ότι, όπως ανακοίνωσε ο συνήγορός της Ματίας Γκράζελ, η Τσέπε δεν σκοπεύει να απαντήσει στις ερωτήσεις που έχουν θέσει οι πολιτικοί ενάγοντες.

Πηγή: DW