Αμερικάνικη έκθεση: Το ISIS «εξαπλώνεται»

Ανησυχία προκαλεί στους ηγέτες των Δυτικών κρατών ο χάρτης «εξάπλωσης» του Ισλαμικού Κράτους, που δημιουργήθηκε με βάση στοιχεία μυστικής αμερικανικής έκθεσης που διέρρευσε η ιστοσελίδα «Τhe Daily Beast». Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει ότι η τζιχαντιστές δεν είναι περιορισμένοι στη Συρία και το Ιράκ αλλά αρχίζουν να αποκτούν «πατήματα» σε άλλες οκτώ χώρες στρατηγικής σημασίας για την εξάπλωσή τους.

H έκθεση, που καταρτίστηκε από τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών με βάση στοιχεία της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) μετά από αίτημα του Λευκού Οίκου, προβλέπει ότι το Ισλαμικό Κράτος θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και οι μαχητές του θα πολλαπλασιαστούν. Ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί είναι να χάσει εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, είπαν στο «Τhe Daily Beast» Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Η έκθεση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Λευκός Οίκος, που είχε διαβεβαιώσει ότι ο ISIS έχει περιοριστεί στο Ιράκ και τη Συρία. Και αυτό έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίοι οι ΗΠΑ καταπιάνεται με την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η ιστοσελίδα εξηγεί ότι η έκθεση αυτή αποδεικνύει και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό για τους φορολογούμενους πολίτες των ΗΠΑ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραδοχή ότι οι προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων δεν αποδίδουν καρπούς καθώς οι τζιχαντιστές βάλλονται από σε Συρία και Ιράκ αλλά εξαπλώνονται και κερδίζουν οπαδούς σε άλλες.

Μέχρι στιγμής, το Ισλαμικό Κράτος εμφανίζει και δράση στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Νιγηρία και την Αλγερία. Η διαρροή αυτού του εγγράφου, που καταρτίστηκε πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, έρχεται λίγες ημέρες μετά από μεγάλη «νίκη» του Ισλαμικού Κράτους στην Υεμένη. Την Κυριακή, οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης δολοφόνησαν τον κυβερνήτη Τζαφάρ Μοχάμεντ Σαάντ και έξι από τους σωματοφύλακές του στην πόλη Άντεν. Οι επιθέσεις του ISIS στην Υεμένη έχουν αρχίσει να πληθαίνουν από τον Οκτώβριο, καθώς οι μαχητές αναζητούν νέες πηγές πετρελαίου.

Το ενδιαφέρον των φανατικών ισλαμιστών για την Υεμένη έχει προβληματίσει τη Δύση, καθώς όπως και η επέλαση στη Λιβύη δείχνει ότι η οργάνωση προσπαθεί να κατακτήσει στρατηγικά σημεία που θα βοηθήσουν στην επέκτασή του, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ethnos. Μέχρι στιγμής, ο αμερικανικός στρατός έχει ρίξει χιλιάδες βόμβες σε Συρία και Ιράκ ενώ 3.500 στρατιώτες και εκπαιδευτές έχουν αποσταλεί για να βοηθήσουν και να εκπαιδεύσουν στρατιωτικό προσωπικό. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι μετά από την ανάγνωση της έκθεσης, ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε με τον υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ και το υπόλοιπο συμβούλιο ασφαλείας για να συζητήσουν νέους τρόπους καταπολέμησης του ISIS.

«Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση ή να επιβεβαιώσουν το αίτημα προς την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων για συζητήσεις με άλλες κυβερνήσεις για το θέμα» γράφει η ιστοσελίδα.

Δεκάδες ομάδες υπόσχονται υποταγή στον ISIS

Τουλάχιστον 42 ακραίες τζιχαντιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο έχουν δηλώσει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον «Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας» (Global Terrorism Index), φανατικές ισλαμιστικές και πραστρατιωτικές οργανώσεις από τις Φιλιππίνες μέχρι τη Λιβύη έχουν εμπνευστεί και ταχθεί στο πλευρό του ISIS και τον ηγέτη του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί. Κάποιες από αυτές τις οργανώσεις, όπως η Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας και η Αμπού Σαγιάφ στις Φιλιππίνες, δρουν ανεξάρτητα εδώ και αρκετά χρόνια αλλά προσφάτως αλλάζουν τον τρόπο δράσης τους για να συμβαδίζει με αυτόν του Ισλαμικού Κράτους.

Ανά χώρα

  • Φιλιππίνες: 5 οργανώσεις
  • Μαλαισία: 2 οργανώσεις
  • Πακιστάν: 2 οργανώσεις
  • Αφγανιστάν: 4 οργανώσεις
  • Παλαιστίνη: 2 οργανώσεις
  • Αίγυπτος: 3 οργανώσεις
  • Αλγερία: 3 οργανώσεις
  • Τυνησία: 2 οργανώσεις
  • Δυτική Σαχάρα: 2 οργανώσεις
  • Λιβύη: 2 οργανώσεις
  • Μάλι: 1 οργάνωση
  • Σουδάν: 2 οργανώσεις
  • Νιγηρία: 1 οργάνωση
  • Σαουδική Αραβία: 1 οργάνωση
  • Υεμένη: 2 οργανώσεις