Οργή της Άγκυρας για τον Ρώσο ναύτη με το ρουκετοβόλο στο Βόσπορο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη στην Άγκυρα και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας για την φωτογραφία που εικονίζει Ρώσο ναύτη να κρατά σε θέση βολής ρουκετοβόλο στο κατάστρωμα ρωσικού πολεμικού πλοίου που διαπλέει τον Βόσπορο. Είχε προηγηθεί έκφραση οργής για την φωτογραφία από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα προειδοποίησε τον Ρώσο πρεσβευτή να μην επαναληφθούν ανάλογες «προκλητικές ενέργειες», αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ήδη καλέσει δημοσίως τη Ρωσία να σταματήσει τις «προκλήσεις», όπως αναφέρει το in.gr.

«Η επίδειξη πυραύλου από στρατιώτη σε ρωσικό πολεμικό πλοίο είναι γνήσια πρόκληση. Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Ελπίζω ότι αυτό είναι μεμονωμένο περιστατικό» δήλωσε για να προειδοποιήσει ότι η «απαραίτητη απάντηση θα δοθεί σε καταστάσεις που κρίνονται ως απειλή».

«Οι ρωσικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και και το πέρασμα ρωσικών πολεμικών πλοίων από τον Βόσπορο είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα» δήλωσε αναφερόμενος στη Σύμβαση του Μοντρέ για το καθεστώς διάπλου των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. «Το πέρασμα πρέπει να γίνεται σε συμφωνία με τις διεθνείς συμφωνίες, είτε πρόκειται για ρωσικό πλοίο, είτε για πλοίο άλλης εθνικότητας, οι κανόνες έχουν προ καιρού καθοριστεί» σημείωσε ο Τσαβούτοβλου.

Η επίμαχη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό Twitter του φωτογράφου Εμρέ Ναγκμπεβιρέν με τον ναύτη στο πλοίο «Caesar Kunikov» έριξε λάδι στη φωτιά που καίει από τις 24 Νοεμβρίου στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από πυρά τουρκικών F-16 στη συροτουρκική μεθόριο.