FBI: Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στην Καλιφόρνια

Τον χαρακτήρα της έρευνας για «τρομοκρατική ενέργεια» απέκτησε μετά τον επαναπροσδιορισμό της η έρευνα για την επίθεση στην Καλιφόρνια, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, όπως γνωστοποίησε την Παρασκευή η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία. «Διεξάγουμε πλέον έρευνα για αυτές τις φρικτές πράξεις βάσει της υπόθεσης ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Έχουμε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι (οι δράστες) είχαν προσχεδιάσει λεπτομερώς την επίθεση πριν τη διαπράξουν», ανέφερε το στέλεχος του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες, Ντέιβιντ Μπάουντιτς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο όπως αναμεταδίδει το naftemporiki.gr.

Το FBI πάντως, μέσω του διευθυντή του Τζέιμς Κόμι, διευκρινίζει ότι, αν και υπάρχουν σημάδια «ριζοσπαστικοποίησης» από την πλευρά των δραστών, δεν φαίνεται αυτοί να ήταν μέλος ενός πυρήνα τρομοκρατών ή να ανήκαν σε κάποια μεγαλύτερη ομάδα. Οι δύο δράστες, η Μαλίκ, 27 ετών, από το Πακιστάν, και ο σύζυγός της Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28χρονος γεννημένος στις ΗΠΑ σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία μερικές ώρες μετά τη σφαγή της Τετάρτης στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών Inland Regional Cente.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάουντιτς, το FBI εξετάζει διαλυμένα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν κοντά στον τόπο του εγκλήματος και εξακρίβωσε πως υπήρχαν «τηλεφωνικές επικοινωνίες» ανάμεσα στο ζευγάρι των δραστών και άλλα πρόσωπα σε βάρος των οποίων η ομοσπονδιακή αστυνομία κάνει έρευνες.

Το ζευγάρι ήταν εφοδιασμένο με δύο τουφέκια εφόδου, δύο ημιαυτόματα πιστόλια, 6.100 σφαίρες και 12 αυτοσχέδιες βόμβες. Είχαν τα όπλα και τα πυρομαχικά μαζί τους και στο σπίτι τους όταν σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές. Μια πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να εξακριβωθεί εάν, με δεδομένη την ποσότητα των όπλων και των πυρομαχικών, το ζευγάρι σχεδίαζε κάτι ακόμη μεγαλύτερο.

Ο Φαρούκ, Αμερικανός υπήκοος γεννημένος στο Ιλινόι από Πακιστανούς μετανάστες, εργαζόταν ως επιθεωρητής σε μια διεύθυνση της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο. Η έρευνα επικεντρώνεται μεταξύ άλλων σε μια πληροφορία πως ο Φαρούκ ενεπλάκη σε διένεξη με έναν συνάδελφό του που είχε καταγγείλει τους «εγγενείς κινδύνους του Ισλάμ» πριν από το μακελειό, κατά την ίδια πηγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, παρότι το ζευγάρι μπορεί να διέπραξε την επίθεση εμπνεόμενο από τις ενέργειες του Ι.Κ., μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι καθοδηγήθηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση, επισήμαναν πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η έρευνα φθάνει ως το Πακιστάν, όπου στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών ανέκριναν μέλη της οικογένειας της Μαλίκ, είπε ένα μέλος της οικογένειάς της. «Ανακάλυψα αυτή την τραγωδία όταν στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών ήλθαν σε επαφή μαζί μου και με ρώτησαν αν είχα σχέσεις με την Τασφίν», είπε ένας θείος της, ο Τζαβέντ Ραμπανί. «Είχα ακούσει στις ειδήσεις για αυτή την τραγωδία, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι (η μία από τα πρόσωπα που διέπραξαν την επίθεση) ήταν μέλος της οικογένειάς μας. Φυσικά έχουμε πάθει σοκ», πρόσθεσε.

Μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είπε πάντως ότι η Τασφίν Μαλίκ, η οποία ζούσε στη χώρα, δεν είχε προσελκύσει την προσοχή των αρχών.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ι.Κ. γνώριζε τους μακελάρηδες του Σαν Μπερναρντίνο»

Οι ερευνητές δεν διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ισλαμικό Κράτος γνώριζε τους δράστες του μακελειού με τους 14 νεκρούς, στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή μία κυβερνητική πηγή των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή,  που αναφέρει το naftemporiki.gr, δεν υπάρχουν στοιχεία από το σπίτι των δραστών τα οποία να τους συνδέουν με κάποια ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη, μέχρι στιγμής, που να υποδηλώνει ότι το Ισλαμικό Κράτος γνώριζε τους δράστες.

Νωρίτερα το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι η Τασφίν Μαλίκ, μία εκ των δύο δραστών του μακελειού στο πιστεύευαι ότι είχε δηλώσει «πίστη» στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Ένας από τους αξιωματούχους τόνισε ότι η Μαλίκ είχε δηλώσει την πίστη της στον τζιχαντιστή ηγέτη σε ανάρτησή της στο Facebook, σε λογαριασμό τον οποίο διατηρούσε με διαφορετικό όνομα από το πραγματικό της.

Σύμφωνα δε με το δίκτυο NBC, Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι η γυναίκα είχε γράψει μήνυμα αλληλεγγύης στο Ισλαμικό Κράτος την ημέρα της επίθεσης.

Οι πακιστανικές αρχές, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι η Μαλίκ είχε γεννηθεί στην νότια Πουντζάμπ του Πακιστάν και είχε μεταναστεύσει στη Σαουδική Αραβία πριν από περίπου 25 χρόνια.