Ολοένα περισσότερα παιδιά στρατολογούνται από το ISIS

Ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού στρατού κατήγγειλε την Παρασκευή την ολοένα και εντεινόμενη και «ελεεινή» πρακτική της χρήσης παιδιών-στρατιωτών από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που είναι συνέπεια, σύμφωνα με τον ίδιο, των απωλειών που έχει υποστεί η εξτρεμιστική οργάνωση από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου εμφανίζονται έξι παιδιά στρατιώτες να εκτελούν στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας. Στις εικόνες καταγράφονται επιπλέον δεκάδες παιδιά, ηλικίας περίπου 10 ετών, να μελετούν θρησκευτικά κείμενα και να εκπαιδεύονται στη μάχη σώμα με σώμα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του imerisia.gr

«Έχουμε δει αυτήν την τάση», της στρατολόγησης παιδιών-στρατιωτών, να «αυξάνεται ήδη εδώ και κάποιες ημέρες», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος της Centcom. Οι τζιχαντιστές «καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες που έχουν υποστεί στο πεδίο της μάχης» επισήμανε. «Αυτό είναι απλά ελεεινό», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο δεν έδωσε κανένα επίσημο στοιχείο σχετικά με τις απώλειες της τζιχαντιστικής οργάνωσης μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων τον Αύγουστο του 2014.

Ωστόσο ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, ο διοικητής της Centcom, εξέφρασε την εκτίμηση αυτήν την εβδομάδα ότι περίπου 23.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις του συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Centcom τόνισε ότι δεν είναι «στις προθέσεις του συνασπισμού να σκοτώνει γυναίκες και αθώα παιδιά».

Ωστόσο κάθε μαχητής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος «που είναι οπλισμένος και μας επιτίθεται» συνιστά έναν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο», σημείωσε.

Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος εμπλέκει αθώους ανθρώπους σε αυτήν την κατάσταση «είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το εξαλείψουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισλαμικό Κράτος έχει στρατολογήσει περισσότερα από 1.100 παιδιά από τις αρχές του έτους και 50 εξ αυτών έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με ένα αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και στη Συρία αντιπροσωπεύουν μια δύναμη 23.000 έως 33.000 ανδρών.

Παρά την ύπαρξη παιδιών-στρατιωτών, η «συντριπτική πλειονότητα» των τζιχαντιστών παραμένουν άνδρες σε μάχιμη ηλικία, υπογράμμισε ο συνταγματάρχης Ράιντερ.