Η Φιλανδία θα είναι η δεύτερη χώρα που θα δεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα

Η Φινλανδία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία θα δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ. Η μετεγκατάσταση θα γίνει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για 24 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους οικογένειες, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Τα 16 άτομα κατάγονται από τη Συρία και τα οκτώ από το Ιράκ. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τέσσερα μωρά, ηλικίας 1-3 χρονών.

Η επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές της Φινλανδίας έγιναν μέσω της Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου, που υπάγεται στην Υπηρεσία Ασύλου. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία οι πρόσφυγες διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα και σε ξενώνα της Άρσις.

Τα 24 άτομα θα ταξιδέψουν την Πέμπτη αεροπορικώς με την Aegean για το Ελσίνκι, με ενδιάμεσο σταθμό στην Κοπεγχάγη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα τους συνοδεύει εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Τους αιτούντες άσυλο θα υποδεχτούν στο Ελσίνκι εκπρόσωποι της αντίστοιχης Εθνικής μονάδας Δουβλίνου της Φινλανδίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία (δέκα άτομα), τη Λιθουανία (τέσσερα άτομα) και την Πορτογαλία (οκτώ άτομα). Τα τρία κράτη εκδήλωσαν ενδιαφέρον και έκαναν αποδοχή των σχετικών αιτημάτων.

Προτεινόμενα για εσάς